Praktikplads-AUB – hvad betyder det for plastindustrien?

Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag har fået en ny ordning, der hedder Praktikplads-AUB. Ordningen trådte i kraft den 1. januar 2018. Har din virksomhed lærlinge ansat, bør du sætte dig ind i ordningen. Plastindustrien giver dig overblikket her.

Del:

Den 1. januar 2018 trådte en ny ordning i kraft, der kaldes Praktikplads-AUB. Det er der god grund til at være opmærksomhed på, hvis din virksomhed har lærlinge ansat. Ordningen belønner således virksomheder, der ansætter mange elever, mens virksomheder med for få elever skal betale et ekstra bidrag.

LÆS OGSÅ: Info om praktikplads-AUB hos virk.dk og hos DI.dk

Hvert år i april, med start i 2018, udsendes en forskudsopgørelse om, hvilke elevpoint man årligt får tildelt sin virksomhed. Elevpoint er beregnet ud fra, hvor mange faglærte der er ansat i virksomheden, som man har indberettet til ATP. Hvis man vil være forberedt her på, kan man selv beregne virksomhedens elevpoint. Se beregneren på virk.dk

Her er to eksempler på, hvilke elevpoint virksomheder i Fremstillingsindustrien kan få tildelt:

  • 1: En virksomhed der har 100 faglærte ansat, skal have ca. 3 lærlinge ansat på fuldtid årligt.
  • 2: En virksomhed som har 10 faglærte ansat og ingen lærlinge, skal betale ca. 6.500 kr. i praktikplads-AUB årligt.

Nyttig viden:

  • Virksomheden skal oploade jobopslag om praktikplads på praktikpladsen.dk, som skal være tilgængeligt i min. 90 kalenderdage. Kontakt gerne Plastindustrien for hjælp til at søge elever.
  • Det er fortsat uafklaret, hvad der sker man takker nej til elever der ansøger – afklaring af dette spørgsmål er på vej
  • Praktikplads AUB påvirker ikke det ordinære AUB bidrag
  • Hvis én virksomhed har flere CVR numre, får man elevpoint for hvert CVR nr.
  • En helårselev betyder, at eleven er ansat på fuldtid i hele året og elevpointet beregnes fra den dato man starter i virksomheden. Hvis eleven fx starter i august, skal virksomheden betale bidrag for de første af årets måneder, hvor eleven ikke har været ansat. Det er derfor vigtigt løbende at sørge for at have elever hele året, det er ikke nok blot at ansætte en elev i slutningen af året.
  • Man får en fordelsbonus, hvis man tager elev fra en fordelsuddannelse på 5.000 kr. pr. helårselev.
  • Plastmageren og værkstøjsmageren er fordelsuddannelser i 2018
  • Fra april 2018 opfordres virksomheder til at følge med på virk.dk – selvbetjening og se hvilke erhvervsuddannede uddannede medarbejdere man har og hvilke elever man har

Plastbranchen mangler faglærte

43 pct. af alle ansatte i plastbranchen i Danmark er faglærte. Det anslås, at der kommer til at mangle faglærte – helt op til 70.000 i 2025. Hvis virksomhederne ikke kan få de medarbejdere der er brug for, må man sige nej tak til ordrer, og produktionen risikerer at stagnere.

Derfor skal der uddannes flere unge til en karriere i plastindustrien, hvor der findes mange spændende uddannelses- og karrieremuligheder. Den nye ordning Praktikplads AUB er indført for at skabe en række incitamenter til at oprette flere praktikpladser.