Skemaet bød på fremstilling af cykeldele i genanvendt plast

Mathias Vincent Gregersen, Jonas Sidelmann, Merle M. Bremer, Mathias Dziegiel Sørensen og Esben Rosendal Jakobsen går på H3, plastmageruddannelsen, på DjH. De har fundet udfordringer i projektet om genanvendt plast, og de synes, at det har været lærerigt. Hver især repræsenterer de en gruppe.

Plastmagereleverne på Den jydske Haandværkerskole har netop afsluttet projektet ‘Recycle B-cycle’, der gik ud på at fremstille dele til cykler af genanvendt plast. Det har været en udfordrende men også lærerig proces for eleverne.

Del:

Ideerne popper op og bearbejdes ivrigt, når der er innovation og genanvendelse på skemaet hos H3 plastmagereleverne på Den jydske Haandværkerskole.

Projektet, som eleverne arbejder på, hedder ’Recycle B-cycle’ under temaet ’Plast skal gøre noget godt’, og opgaven lyder på at udvikle en del til en cykel i genbrugsplast.

Ved projektets afslutning er det en række stolte plastmagerelever, der præsentere deres produkter:

En plastkerne til en cykelsadel, en kædeskærm, en cykelskærm, en nummerpladeholder til brug ved cykelløb og en kopholder, så kaffen kan tages med på cykeltur. Og der ligger spændende tanker bag projekterne.

– Sadlen skal overtrækkes med noget blødt. Der skal pant på den, så når sadlen er slidt, kan den leveres tilbage til butikken og give rabat ved nyt køb. Den bliver så genanvendt og støbt om til en ny cykeldel, fortæller plastmagerlærlingen Merle Bremer.

Prototyperne der blev fremstillet under plastelevernes genbrugsplastprojekt. Fra venstre: En kopholder til cykelstyret, så man kan tage en kop kaffe med, kædeskærmen der gør cyklen ‘mere grøn’, et cykelsæde med pant, en nummerholder til cykelløb og en beskyttende skærm til børnecykler.

En anden plastmagerlærling Jonas Sidelmann har sammen med sin gruppe udviklet en kædeskærm.

– Den skal indgå som en del i et sortiment til cykler, som man kan købe til sin cykel, hvis man gerne vil være mere grøn – også på cykelturen, fortæller han.

Fokus på plastgenanvendelse

Eleverne er enige om, at projektet har udfordret dem på en spændende måde. De er langt i deres uddannelse, og en projektuge med innovation og genanvendelse har bygget yderligere viden på deres faglige dygtighed.

– Det har været lærerigt, siger plastmagerlærlingen Merle Bremer og fortsætter:

– Vi har undersøgt, hvordan man bedst genbruger plast, og hvordan man får det retur til genanvendelse.

Det er en proces at nå til et retursystem, hvor mest muligt plast genanvendes. Eleverne på DjH uddannes i en tid, hvor fokus på genbrug og anvendelsen af plast er støt voksende, og de er klar til at møde kravene.

– Plast er jo ikke ondt. Man skal bare respektere det og vide hvordan man behandler det, siger plastmagerlærling Mathias Vincent Gregersen.

Plastmagere bidrager til løsningen

Troels Nymark Pedersen, der er underviser i plastafdelingen, pointerer, at for at kunne møde tidens og fremtidens krav om bæredygtig håndtering af plast, er det nødvendigt med en høj faglig viden.

– Det kræver viden for at kunne udvikle løsninger, hvor plast indgår i et bæredygtigt kredsløb. Både almenviden og specialviden om plast er hovedelementerne i plastmageruddannelsen. For at tænke videre til en løsning der kan kaldes ’fra vugge til grav til genanvendelse’ træner vi eleverne i ideudvikling og nytænkning, fortæller Troels Nymark Pedersen.

Han siger afslutningsvis:

– Når plastmagereleverne er færdiguddannede, er de klædt på til at møde udfordringen med plastaffald og genanvendelse og klar til at bidrage positivt til en løsning.