Hjørring-virksomheder går sammen på lærlingejagt

Fire plastvirksomheder fra Hjørring er i vækst og har derfor et stigende behov for dygtige faglærte. Nu er de gået sammen om en fælles charmeoffensiv, der skal få flere plastmagerlærlinge til at søge mod Nordjylland.

Del:

Skal en plastvirksomhed i Hjørring tiltrække de allerdygtigste unge, så kan det godt kræve en ekstra indsats. Det er baggrunden for, at de fire Hjørring-virksomheder Rolltech, Scanbelt, Expo-Net og Novo Nordisk har fundet sammen om en fælles charmeoffensiv. Formålet er at lokke dygtige plastmagerelever til byen.

– Vi er fire lokale plastvirksomheder, der er gået sammen, fordi vi alle vækster og derfor har behov arbejdskraft. Vi skal bruge de skarpe hoveder, der kan hjælpe os med at blive endnu bedre til det, vi gør. Vi vil faktisk gerne have fat i de skarpeste, der er. Det kræver, at vi gør os umage, forklarer adm. direktør i Expo-Net Lars Klinkby.

DOWNLOAD FOLDER: Bliv plastmagerelev i Hjørring

Hjælper de unge med at falde til

Initiativet er rettet mod både de elever, der er startet på plastmageruddannelsen på Den jydske Haandværkerskole, og mod folkeskoleelever bredt i hele landet, der endnu ikke har valgt en ungdomsuddannelse. Begge grupper skal få lyst til at søge mod de fire nordjyske plastvirksomheder.

Foruden praktikpladsen som plastmager, så indebærer initiativet også, at de unge på flere måde får hjælp med at falde til i det nordjyske, fortæller Lars Klinkby:

– Vi vil stå for fælles aktiviteter for eleverne på tværs af virksomhederne. På den måde sikrer vi dem et netværk. Derudover kan de også få hjælp med det rent praktiske. At finde bolig og den slags. Det handler om at gøre det så let som muligt at falde og blive boende i området – også efter at læretiden er ovre.

Der er allerede lavet aftaler med tre elever, og virksomhederne vil lave flere elevaftaler med det hold, som har start til januar.

– Planen er, at vi sammen tager ca. 4-8 elever om året, så vi hele tiden har en hel flok plastmagerelever i byen, siger Klinkby.

Kommunen hjælper til

Foruden de fire virksomheder er Hjørring Kommune også involveret i fremstødet. De hjælper med markedsføringen og med praktisk assistance til de interesserede unge – fx i forbindelse med at finde en egnet studiebolig.

Derudover spiller de lokale UU-vejledere og erhvervsskolen EUC Nord en rolle: De vil nemlig gøre de lokale unge opmærksomme på muligheden for at søge mod plastmageruddannelsen i Hadsten, hvor mulighederne for både praktikpladser og job er gode.

Det sætter Lars Klinkby stor pris på:

– Vi oplevet en stor opbakning til initiativet fra de forskellige offentlige aktører. Der er klart en forståelse for, at hvis vi skal løse nogle af de udfordringer, vi har som udkantsområde, så skal vi arbejde sammen, og der skal lyttes til behovene hos os private virksomheder, der kan skabe nye arbejdspladser. Det har været rigtig positivt, og jeg vil gerne rose både kommunen, jobcenteret, vejlederne og EUC Nord for deres engagement, siger han.

Virksomheder i udkantsområder kan ikke bare sidde og tude

Der er i disse år meget negativ omtale af områderne udenfor de store byer i Danmark. Lars Klinkby mener, at det nogle gange bliver en ond spiral, hvor den dårlige omtale er med til at gøre problemet værre.
– Vi kan godt sidde sammen og tude over, at vi bliver kaldt udkantsdanmark og rådden banan. Det hjælper bare ikke noget. Vi er nødt til aktivt at gå ud og vise, hvad vores egn har at byde på, hvis vi vil have folk til at komme hertil, siger Lars Klinkby. Han forstætter:

– Vi er jo fx os fire virksomheder her i byen, der gør det fremragende. Vi er i vækst og ansætter nye folk. Der er meget man godt kan være stolt af i Hjørring. Den historie vil vi gerne være med til at fortælle med det her fremstød.

Dygtig faglærte gør kæmpe forskel

At de fire virksomheder vækster er den konkrete anledning til det nye initiativ, siger Lars Klinkby:

– Det handler simpelthen om sikre den nødvendige tilgang af kvalificeret arbejdskraft. Vi er i vækst og har brug for nye folk. Samtidig bliver vores produkter hele tiden mere teknisk avancerede. Det betyder, at vi i disse år går fra at have flest ufaglærte ansatte til at hovedparten snart vil have en faglært baggrund.

Han understreger, at dygtige faglærte i den forbindelse er helt afgørende:

– Vi har nogle produktionsprocesser, der i dag kører mere effektivt og på et højere niveau, fordi dygtige ansatte hos os har fundet smartere måder at gøre tingene på. Det skal vi fortsætte med. Kompetente medarbejdere skaber vækst og flere jobs. Så enkelt er det.