DBI Plastics: Dygtige faglærte er medvirkende til fortsat vækst

Hos DBI Plastics har de store problemer med rekruttering af kvalificeret, faglært arbejdskraft: – Det har simpelthen været udfordrende at få stillingerne besat, fortæller adm. direktør Hans Hellstrøm Henningsen. 

Del:

Det går godt i DBI Plastics Group A/S. Siden 2. kvartal 2013 har den vestsjællandske plastvirksomhed haft en vækst på 16 pct. og omsatte i sidste år for 128,5 mio. kr. På bundlinjen blev det til et overskud før skat på 7,6 mio. kr.

LÆS MERE: Adgangen til kvalificeret arbejdskraft er afgørende

Den positive udvikling betyder, at DBI siden starten af 2013 har skullet ansætte 20 nye medarbejdere. I den forbindelse har virksomheden oplevet store problemer med at finde kvalificerede personer til de ledige stillinger, fortæller adm. direktør Hans Hellstrøm Henningsen.

– Det har været virkelig svært at finde personer med de rigtige kompetencer. Ufaglærte, der kender bare lidt til det at arbejde i en industrivirksomhed, hænger bestemt ikke på træerne – og endnu sværere er det, når vi taler faglærte med plastkompetencer som fx plastmagere. Der får vi meget få kvalificerede ansøgninger, når vi søger. Derfor er jeg rigtig glad for, at så mange unge har valgt netop den uddannelse i år. Det er en rigtig god nyhed, der lover godt for fremtiden.

LÆS MERE: Rekordstort antal unge vil være plastmager

Ifølge Hans Hellstrøm Henningsen så bremser det nemlig væksten og jobskabelsen i virksomheden, når det ikke er muligt at ansætte de rigtige personer:

– De her nøglemedarbejdere, som plastmagerne er hos os, er helt afgørende for vores fortsatte vækst og udvikling. Når vi mangler den rigtige plastmager, så kan det sagtens betyde, at der er op imod 20 andre nye jobs, vi ikke kan skabe, fordi vi mangler plastmageren til at binde enderne sammen, siger han.

Mangel på arbejdskraft er en stor udfordring

Det er ikke kun på sin egen virksomheds vegne, at Hans Hellstrøm Henningsen er bekymret:

– Politikerne har talt erhvervsuddannelserne ned, og vi har som samfund i for lang tid uddannet for mange med forkerte kompetencer. Det er en konkret udfordring, der på sigt sagtens kan vise sig større for vores branche end den udfordring, vi ellers normalt hører mest om – nemlig de meget udfordrende økonomiske rammebetingelser, politikerne byder os. Selv fornuftigt veldrevne virksomheder kan ikke udvide produktionen, når de ikke kan ikke finde de rette kvalificerede medarbejdere.

– Vi taler om en enormt stor potentiel bremseklods for vækst, arbejdspladser og velstand i Danmark. Derfor er det virkelig vigtigt, at vi fortsætter arbejdet med at sælge branchen og vores uddannelser over for de unge, ligesom vi også skal blive ved med at gøre politikerne opmærksomme på problemstillingen, mener Hans Hellstrøm Henningsen.

DBI Plastics er aktive for at løse problemet

Hos DBI Plastics har de valgt at gå offensivt til værks for at finde løsninger på de udfordringer, de har mødt. Det har bl.a. betydet, en opsøgende indsats overfor de lokale jobcentre og lokalområdet i det hele taget for at gøre opmærksom på virksomhedens behov for arbejdskraft.

LÆS MERE: DBI Plastics kæmper aktivt for kompetent arbejdskraft

Samtidig er de meget opmærksomme på at opkvalificere virksomhedens dygtige ansatte og dermed få det maksimale ud af de ansatte, der allerede er i folden.

Det var bl.a. tilfældet med virksomheden nyudlærte plastmager Simon Nielsen, der før sommerferien fik tildelt DI Vestsjællands Lærlingepris:

– Simon blev oprindeligt ansat som pakkeoperatør på baggrund et praktikforløb via jobcenteret.Men det stod hurtigt klart for os, at han havde potentiale til meget mere. Derfor lavede vi en uddannelsesaftale, hvorefter at han startede på plastmageruddannelsen i et forløb som voksenlærling. Han har gjort det helt imponerende og Lærlingeprisen er fuldt fortjent. Det er godt eksempel på, hvad det kan give, når man er åben overfor sin omverden og opmærksom på det potentiale ens medarbejdere besidder, siger Hans Hellstrøm Henningsen.

LÆS MERE: Lærlingepris gik til talentfuld plastmager