Det Store Plastleksikon
Et stort online opslagsværk med beskrivelser af forskellige plasttyper, produktionsprocesser, teknologier og de mange forskellige plastfagtermer.
Rørekstrudering
Rørekstrudering anvendes i fremstillingen af rør og slanger i plast.
Rør og slanger er blandt de mest udbredte eksempler på ekstruderede produkter og produceres i en proces kaldet rørekstrudering.
Det værktøj, der monteres på enden af ekstruderen, fremstiller et rør eller en slange med nogenlunde den dimension, man ønsker for det færdige produkt. Det kan dog varieres inden for visse grænser. Når den bløde slange forlader værktøjet, føres den ind i en kalibrering, som skal sørge for, at rørets eller slangens udvendige diameter bliver korrekt.
Rørets/slangens overflade presses mod kalibreringen ved hjælp af vakuum eller trykluft. Under og efter kalibreringen afkøles plastmaterialet i et eller flere vandbade eller brusekamre. Fremføringen foregår mellem to larvefodslignende transportbånd, som holder en konstant aftrækshastighed, og til sidst sker der en afkortning eller opspoling af det færdige produkt.
Rotationsstøbning
Rotationsstøbning foregår ved at en opvarmet, lukket form roterer og derved fordeler plastmaterialet i formen. Det skaber hule plastprodukter af alle tænkelige faconer og størrelser.
Rotationsstøbning er fremstillingsmetode til produkter af termoplast. Rotationsstøbning anvendes til hule, sømløse emner af næsten alle tænkelige størrelser og forme. Eksempler på rotationsstøbte produkter er:
- Tanke
- Kasser
- Kar
- Containere
- Kajakker
- Dukker
- Fendere
- Sparebøsser
- Trafikkegler
Fordelene ved rotationsstøbning er især lave formomkostninger, hvilket gør processen egent til mindre serier.
Produktionsprocessen ved rotationsstøbning
Processen foregår ved, at plastråvaren fyldes i en hul støbeform. Råvaren er oftest i pulverform. Formen lukkes og anbringes i en ovn, der får plastråvaren til at smelte. Derefter roterer formen i en biaksial rotation, der bevirker, at den smeltede råvaren kommer rundt i alle hjørner og kanter.
Efterhånden som formen opnår råvarens smeltepunkt, begynder de enkelte plastkorn at sætte sig på formoverfladen indvendigt. Processen fortsætter med at påføre lag efter lag, til alt plastmaterialet er smeltet og der er opnået en jævn og glat overflade indvendigt i plastemnet. Godstykkelsen er afhængig af mængden af tilført råvare. Herefter føres formen over i en kølezone. Her afkøles støbeformen, stadig under rotation, så plastmaterialet hærder til den fasthed/hårdhed, som er nødvendig for at håndtere emnet. Den nu afkølede støbeform åbnes og emnet tages forsigtigt ud og er klar til at køle ned til rumtemperatur eller eventuel efterbehandling, test og kvalitetskontrol.
Mere fakta om plast
Find mere viden om plast på vores andre sider.