Hvad er bisphenol A (BPA)?

Bisphenol A nævnes ofte i forbindelse med diskussioner om plast og kemi. Læs her om, hvordan stoffet bruges og i hvilke typer af plastik.

Del:

Bisphenol A (BPA) er en organisk kemisk forbindelse, der fungerer som en byggesten i produktionen af polycarbonatplast (PC) og epoxyharpikser. Når bisphenol A er omformet til plast, bliver der en meget lille overskudsrest tilbage i plasten.

BPA er i søgelyset på grund af stoffets hormonforstyrrende virkninger i dyreforsøg, hvor forsøgsdyr har været udsat for meget store mængder af stoffet. Eksperterne i EFSA (Den europæiske fødevaresikkerhedsautoritet) har på baggrund af hundredvis af enkeltstående undersøgelser foretaget af de førende eksperter på området flere gange vurderet, at BPA ikke udgør en sundhedsrisiko i de mængder, som mennesker udsættes for i dagligdagen.

Hvad bruges bisphenol A til?

Det årlige forbrug af bisphenol A er omkring 3,8 mio. tons på verdensplan. Det bruges i en lang række forbrugerprodukter, til beskyttelse af fødevarer og i industrien. Bisphenol A bruges til at fremstille polycarbonatplast og epoxyharpikser.

Kun godt 5 procent af forbruget anvendes til produkter, der kommer i kontakt med fødevarer (emballager, beholdere mm.).

Bisphenol A og polycarbonat

Omkring 66 procent af BPA-forbruget anvendes til fremstilling af polycarbonat-plast (PC), som er en let, klar, brudsikker og gennemsigtig plast, der kan tåle høj varme og yder fremragende elektrisk modstand.

Det er netop på grund af disse egenskaber, at polycarbonat anvendes til en bred vifte af hverdagsprodukter, som er uundværlige i vores moderne verden: Elektrisk og elektronisk udstyr, digitale medier (DVD’er og CD’er), køkkenudstyr, brilleglas, mobiler, kameraer, udstyr til biler, kufferter, medicinsk udstyr, sikkerhedsudstyr, legetøj og meget andet.

Bisphenol A og epoxy

Epoxyharpikser udgør næsten 30 procent af BPA-forbruget. Epoxyharpikser anvendes til en lang række industrielle produkter såsom vindmøllevinger, brobelægninger, industrigulve, tandfyldninger, maling, lim og i beskyttende overfladebehandlinger af fx tanke og rør. Lidt over en tredjedel af forbruget anvendes til elektriske og elektroniske produkter som fx printkort.

Da hærdede epoxyharpikser er inerte materialer, der ikke reagerer med andre stoffer, anvendes de som beskyttende overfladebehandling indvendigt i metaldåser for at opretholde kvaliteten og holdbarheden af konserves og drikkevarer. Behandlingen beskytter både fødevaren fra metallet og metallet fra fødevaren. Metalemballage beskyttet af epoxylak med bisphenol A har således en afgørende betydning for fødevaresikkerheden.