Ifølge eksperter fra Aarhus Universitet og Teknologisk Institut medfører de emballagefri butikker mindre fødevaresikkerhed og øget madspild.
Emballagefri butikker findes på begge sider af den dansk/tyske grænse, og det har fået Flensborg Avis til at interviewe to forskere om forretningskonceptet.
For nogen kan det umiddelbart virke mere bæredygtigt at handle i butikker, der ikke bruger plastemballage, men der tager man fejl ifølge professor Polymeros Chrysochou, Institut for Virksomhedsledelse ved Aarhus Universitet og seniorspecialist i plast og emballage Søren Rahbek Østergaard, Teknologisk Institut.
-Den slags butikker hører fortiden til
Kort fortalt medfører emballagefri butikker mindre fødevaresikkerhed og mere madspild.
Søren Rahbek Østergaard, Teknologisk Institut, udtaler til Flensborg Avis:
– Den slags butikker hører fortiden til. Jeg mener, at især løssalg af frugt og grønt er en stor miljøskandale.
Ifølge Søren Rahbek Østergaard belaster brugen af emballage i dagligvarehandlen miljøet meget lidt.
Han henviser til, at FN’s fødevareorganisation FAO har regnet sig frem til, at emballage kun udgør fire procent af den samlede miljøbelastning, mens selve produktion og distribution af selve fødevarerne udgør langt det meste.
Emballage skal være nemmere at genanvende
Begge forskere peger på, at der i stedet for emballagefri butikker bør satses på at udvikle emballage, der er nemmere at genanvende.
Polymeros Chrysochou, Aarhus Universitet, siger til Flensborg Avis:
– For øjeblikket foregår der meget forskning og udvikling inden for forskellige materialer for at gøre emballage mere bæredygtig. Mange fødevareproducenter arbejder på at finde gode løsninger, som forbrugerne vil tage til sig.
Han uddyber:
– I en given emballage anvendes der for eksempel flere typer af materialer, hvor noget kan genanvendes, mens andre dele ikke kan bruges igen. Med andre ord skal man finde metoder til at separere de forskellige materialer eller sørge for at anvende ens typer af for eksempel plastik til en bestemt fødevare.
LÆS OGSÅ: Ny designguide skal sikre mere genbrug og genanvendelse af plastaffald