Genanvendelse og bortskaffelse af EPS-plast

EPS kan som andre plasttyper genanvendes til nye produkter. Som noget særligt for EPS har de danske producenter siden 1995 finansieret en særlig indsamling af brugte EPS-emballager.

Del:

EPS-plast er en forkortelse for ekspanderet polystyren, der også kendes under flere forskellige handelsnavne – fx Flamingo, Jackopor, Styrolit, Styrpor og Sundolitt – eller under den fællesbetegnelse ’Airpop – engineered air’.

Materialet består af 98 pct. luft og 2 pct. polystyren og anvendes bl.a. til isolering og emballage.

Genbrug på flere måder

Rent EPS affald, og det materiale der frasorteres i produktionsprocessen, bliver findelt og genanvendt i produktionen af nye EPS-produkter. Findelt brugt EPS kan også anvendes i betonblandinger til isoleringsbeton.

Brugt EPS kan ved smeltning også omdannes til recycled plast, der anvendes til fremstilling af mange forskellige plastprodukter i polystyren – fx havemøbler, bøjler og blomsterbakker. Det omsmeltede polystyren kan også anvendes til produktion af nye EPS-råvarer. En lang række kommuner indsamler ren EPS til genanvendelse, da det er økonomisk rentabelt. Derudover reducerer med CO2-udslippet med 2 kilo pr. kilo genanvendt EPS.

Indsamlingsordning sikrer genanvendelse af brugte EPS-emballager

I 1995 igangsatte EPS-branchen, der er Plastindustriens sektionen EPS-virkomsheder, en genanvendelsesordning for kasserede emballager. Ordningen finansieres af de danske virksomheder, der er medlemmer af EPS-branchen. EPS genanvendt via branchens egen ordning medfører en reduktion på 3 kilo CO2 pr. kilo genanvendt EPS.

Læs mere på EPS-sektionens hjemmeside.