Hvad er bisphenol A (BPA)?
Bisphenol A nævnes ofte i forbindelse med diskussioner om plast og kemi. Læs her om, hvordan stoffet bruges og i hvilke typer af plastik.
Bisphenol A (BPA) er en organisk kemisk forbindelse, der fungerer som en byggesten i produktionen af polycarbonatplast (PC) og epoxyharpikser. Når bisphenol A er omformet til plast, bliver der en lille overskudsrest tilbage i plasten.
Hvad bruges bisphenol A til?
Det bruges i en lang række forbrugerprodukter, til beskyttelse af fødevarer og i industrien. Bisphenol A bruges til at fremstille polycarbonatplast og epoxyharpikser.
Bisphenol A og polycarbonat
BPA kan anvendes til fremstilling af polycarbonat-plast (PC), som er en let, klar, brudsikker og gennemsigtig plast, der kan tåle høj varme og yder elektrisk modstand.
Det er netop på grund af disse egenskaber, at polycarbonat anvendes til en bred vifte af hverdagsprodukter, i vores moderne verden: Elektrisk og elektronisk udstyr, køkkenudstyr, brilleglas, mobiler, kameraer, udstyr til biler, kufferter, medicinsk udstyr, sikkerhedsudstyr, legetøj og meget andet.
Bisphenol A og epoxy
Epoxyharpikser anvendes til en lang række industrielle produkter såsom vindmøllevinger, brobelægninger, industrigulve, tandfyldninger, maling, lim og i beskyttende overfladebehandlinger af fx tanke og rør. Lidt over en tredjedel af forbruget anvendes til elektriske og elektroniske produkter som fx printkort.
Da hærdede epoxyharpikser er inerte materialer, der ikke reagerer med andre stoffer, anvendes de som beskyttende overfladebehandling indvendigt i metaldåser for at opretholde kvaliteten og holdbarheden af konserves og drikkevarer. Behandlingen beskytter både fødevaren fra metallet og metallet fra fødevaren.
Grænseværdi for indtag af Bisphenol A
På grund af den udbredte anvendelse, er bisphenol A et af verdens mest gennemtestede stoffer. Indenfor de seneste rigtig mange år har bisphenol A været genstand for gentagne risikovurderinger foretaget af eksperterne i EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet).
Den seneste vurdering er fra 2023, hvor der fremlægges en ny grænseværdi på 0,2 nanogram TDI (tolerabelt dagligt indtag) pr. kg. kropsvægt. Denne vurdering er en revidering af den midlertidige grænseværdi fra 2015 på 4 mikrogram TDI pr. kg kropsvægt. Revidering er formet på baggrund af adgang til mere og nyere data.
Som følge af EFSA’s risikovurderinger er EU kommissionen kommet med et forslag til en ny forordning, der vil forbyde anvendelsen af bisphenol A i fødevarekontaktmaterialer, heriblandt plast. Det forventes at forslaget vil komme til afstemning i april 2024.