Mere end 305 tons plast fjernet fra havet og floder på bare fire måneder

ReSea Project at Muara Baru Jakarta
Lokale fiskere i Jakarta, Indonesien samarbejder med ReSea Project om at fjerne plastaffald fra havene.

Der er for alvor vind i sejlene hos ReSea Project, hvis lokaldrevne indsats til at bekæmpe havplastforurening blev rullet ud sidste år i Indonesien. Interessen fra virksomheder om at blive en del af indsatsen mod havplastforurening er stor, hvilket opsamlingstallene for årets første fire måneder er med til at understrege.

Del:

Opsamlingstallene for årets første fire måneder fra 1. januar til 30. april er nu valideret af den uafhængige tredjepart DNV.

Derfor kan ReSea Project nu offentliggøre, at man i perioden har fjernet intet mindre end 305.239,62 kg plastaffald fra havet og floder.

Hvis det er svært at forestille sig, hvor meget det tal egentlig dækker over, så svarer det til flere end 15,2 millioner halvliters plastflasker.

Det foreløbige resultat for 2021 kommer i forbindelse med, at ReSea Project i februar var blot den anden organisation i verden til at blive certificeret efter DNV’s standard for plast opsamlet i hav og floder.

ReSea Project Jakarta Indonesien
En gruppe af de lokale fiskere, der hjælper ReSea Project med at fjerne affald fra havene omkring Jakarta.

For at skabe en gennemsigtig veldokumenteret indsats, så har ReSea Project siden starten af 2021 i forbindelse med certificeringen anvendt et blockchainbaseret trackingsystem til at dokumentere alle led i opsamlingsprocessen. Derved opnås det højeste niveau af sporbarhed og vished for, at plasten rent faktisk er opsamlet i havet eller floder.

– I en tid, hvor der er stigende fokus på at nå klimamål og bekæmpe de trusler vores oceaner står overfor, så er vi stolte af den udvikling vi har oplevet på ganske kort tid i ReSea Project. Siden vi indførte vores blockchain tracking teknologi, så kan vi helt sikkert mærke, at i og med vi kan dokumentere indsatsen og den forskel vi gør, så er interessen fra virksomhederne derude steget, siger ReSea Project’s General Manager of Operations, Ann Sofie Gade.

Lokalrevet løsning med mange fordele

I takt med at ReSea Project’s indsats skaleres, så kræver det flere hænder. Den stigende interesse har betydet, at man i Indonesien har skabt op mod 50 arbejdspladser i forskellige lokalområder nær floder og kyster.

Med en månedlig betaling pr. opsamler på mere end 75% over minimumslønnen i Jakarta, så er indsatsen samtidig med til at gøre en stor forskel for teamet i Indonesien.

– Det kræver en kombination af flere indsatsområder, hvis vi skal bekæmpe havplastproblematikken. Én ting er, at vi tager hånd om den plast som allerede flyder i havet og floder. Men med vores lokaldrevne løsning skaber vi samtidig bedre levevilkår for en masse mennesker. Vi støtter den cirkulære økonomi, og med vores tilstedeværelse forsøger vi at ændre adfærden og dermed stoppe plastaffald i at havne i naturen i det hele taget, siger Ann Sofie Gade.

Lokal indsats med global virkning

Indonesien er verdens andenstørste udleder af marint plast. Selvom håndteringen af problemet skal tilpasses fra land til land, så er den lokale opsamlingsindsats i Indonesien med til at gøre en global forskel mod havplastforurening som øger truslen mod marint liv og økosystemer, vores klima, og samfund.

Vores ambition er helt klart at skalere indsatsen i Indonesien yderligere, og på længere sigt til andre geografiske områder med lignende problemer. Foruden opsamlingsindsatsen, så åbner det jo også op for nye muligheder og samarbejder med lokale aktører, så vi kan tage hånd om problemet fra flere vinkler. Med de foreløbige opsamlingstal for 2021, så er hele teamet da uden tvivl endnu mere motiveret for at fortsætte det gode arbejde fremadrettet, siger Ann Sofie Gade.