En plastsorteringsmaskine sikrede Rasmus og Emil sejren i PROJECT PLASTIC 2019

Fra venstre ses vinderne af PROJECT PLASTIC 2019: Rasmus Dall Nielsen og Emil Buur Trads sammen med Thomas Drustrup, adm. direktør i Plastindustrien.

Rasmus Dall Nielsen og Emil Buur Trads løb med sejren i talentkonkurrencen Project Plastic, der kulminerede på Plastic Engineering Day på DTU i Lyngby den 24. oktober. I vinderprojektet har de to maskiningeniørstuderende opfundet en løsning, som kan frasortere blød plast fra det resterende affald.

Del:

Rasmus Dall Nielsen og Emil Buur Trads kunne torsdag den 24. oktober lade sig hylde foran studerende og virksomheder til Plastic Engineering Day 2019. De løb nemlig med 1. præmien og en check på 25.000 kroner i talentkonkurrencen Project Plastic, der er arrangeret af brancheorganisationen Plastindustrien.

De studerende udmærkede sig i konkurrencen ved at opfinde en innovativ sorteringsløsning, der kan øge kvaliteten af affaldssortering og muliggøre genanvendelse af blød plast. I forbindelse med deres diplomingeniørprojekt i Maskinteknik på Aarhus Universitet har de udviklet en rystemaskine, der ved hjælp af et simpelt mekanisk princip kan frasortere op til 100 procent blød plast fra hård plast, glas og metal.

Vil effektivisere plastsortering

Prisvinderne fortæller, at det var nogenlunde tilfældigt, at affaldshåndtering blev et omdrejningspunkt for deres studie. Da de startede på maskiningeniøruddannelsen, var det med en drøm om at arbejde med eksempelvis robotter eller rumteknik.

– Affaldshåndtering var ikke det oplagte fokus fra start, men det ændrede sig i løbet af studiet. Affald og sortering er noget, der vedrører alle, og der er stor opmærksomhed på sortering og genanvendelse lige nu. Vi vil gerne bidrage med løsninger til en mere bæredygtig fremtid i plastbranchen. Da vi besøgte et sorteringsanlæg, så vi med det samme et enormt potentiale for at gøre netop det ved at effektivisere den sorteringsmetode, vi kender i dag, fortæller Emil Buur Trads.

Før afgørelsen af Project Plastic 2019, havde de fem nominerede finalister præsenteret deres projekter overfor publikum på scenen i Oticon Salen. Publikum og dommerpanelet på tre personer afgjorde, hvem sejren skulle gå til. Der var bred enighed om, at Rasmus og Emil skulle have den store check.

Fra studieprojekt til startup

I løbet af deres bachelorprojekt har Rasmus og Emil etableret virksomheden TechKnow i Ingeniørhøjskolens Startup Factory. Her tilbyder de rådgivning indenfor bæredygtig maskinteknik, og målet er blandt andet at opskalere og kommercialisere deres sorteringsopfindelse i løbet af de kommende år.

– Vi glade for at vinde Project Plastic, fordi det er dejligt at få anerkendelse for noget, vi har udviklet og brænder for. Det er selvfølgelig også som startup rart at få en pengepræmie med. Den kommer til at gå til virksomheden og til at arbejde videre med maskinen. Vi har allerede flere samarbejdspartnere med, så vi kommer til at få travlt i fremtiden, og det glæder vi os til, fortæller Rasmus Dall Nielsen.

Thomas Drustrup, adm. direktør i Plastindustrien, er begejstret for vinderprojektet og den store opbakning til Project Plastic:

– Vinderprojektet er et klokkeklart eksempel på, hvor værdifuld den ingeniørfaglige viden er, og hvor stor en forskel den kan gøre i praksis. Det har været tydeligt i alle de projekter, der har været tilmeldt Project Plastic, og det vil vi gerne belønne. Som branche er vi nemlig stærkt afhængige af, at fremtidens ingeniører har lyst til at arbejde med plast. Vi ser frem til at se endnu flere innovative projekter i Project Plastic-konkurrencen i fremtiden.

Her ses prototypen på den sorteringsmaskine, der sikrede de to studerende sejren. Maskinen består af fire plader, der kører forskudt af hinanden med specifikke hældningsforhold og en bestemt type rystelser. Princippet hedder ballistisk separation, hvor det bløde plast føres til den ene side, og hårdt plast, glas og metal til den anden side.

De øvrige vindere

Med førstepladsen følger en check på 25.000 kroner. Der blev også uddelt præmier til to øvrige projekter.

Nr. to i konkurrencen – og vinderen af 10.000 kroner – blev projektet HoneyBlock, som er udarbejdet af seks ingeniørstuderende fra Danmarks Tekniske Universitet. De har udviklet en isoleringstype lavet af 100 procent genanvendt PVC, som er lettere og stærkere end letvægtsbeton og kan fungere som et alternativt isoleringsprodukt i bærende vægge.

Nr. tre – og vinderen af 5.000 kroner – blev projektet Pressure-driven injection moulding for micro replication, et speciale udarbejdet Santiago Ezquerra Quiroga, Master of Science in Materials and Manufacturing Engineeringpå Danmarks Tekniske Universitet. I projektet undersøger han to metoder til valg af parametre for sprøjtestøbeprocesser. Han har testet og sammenlignet metoderne med hensyn til replikation af mikrofunktioner, processtabilitet, delmasse og svind.

Se en video om projektet

Læs om alle de fem projekter nomineret til PROJECT PLASTIC 2019 her.

Kontaktoplysninger:

Emil Buur Trads: 2484 7376/ ebt@techknow.dk
Rasmus Dall Nielsen: 2720 7450/ rdn@techknow.dk