Projekt Plastfrit Hav bliver hædret med prestigefyldt miljøpris

Projekt Plastfrit Hav er netop blevet tildelt en nation Energy Globe Award. Bag projektet står bl.a. Plastic Change, Det Økologiske Råd og Plastindustrien.

Projekt Plastfrit Hav er netop blevet udnævnt som vinder af en national Energy Globe Award, der også er kendt som bæredygtighedens svar på en ‘Oscar’. Det er særligt projektets fokus på at engagere mange forskellige aktører rundt omkring Roskilde Fjord, der bliver fremhævet.

Del:

Projekt Plastfrit Hav – der er etableret af Plastic Change, Det Økologiske Råd og Plastindustrien – har netop modtaget nyheden om, at projektets mange aktiviteter omkring Roskilde Fjord har udløst en national Energy Globe Award.

Organisationen bag Energy Globe Award blev stiftet i år 1999 af den østrigske energiingeniør Wolfgann Neumann, og i dag er Energy Globe Award på verdensplan anerkendt som en af de mest prestigefyldte prisuddelinger med fokus på miljø og bæredygtighed.

Den nationale hæder betyder, at Projekt Plastfrit Hav nu indgår i den internationale konkurrence sammen med projekter fra 181 andre lande senere på året, men partnerne bag projektet skal allerede hyldes den 23. august på den østrigske ambassade i Danmark.

Samarbejde på tværs har givet pote

Som nævnt er det projektets aktiviteter med fokus på Roskilde Fjord, der bliver belønnet. I praksis har man i projektet systematisk kortlagt indholdet af plast i fjorden og analyseret, om der foregår transport af plast i fødekæden og effekterne i det lokale økosystem.

Et lokalt renseanlæg, Bjergmarken, analyseres for udslip fra spildevand og slam, og det testes hvor effektivt membranteknologi kan rense spildevandet yderligere. Kilder og årsager til forureningen kortlægges, og lokale borgere involveres for at sikre, at fjorden ikke forurenes yderligere med plast.

Kristian Syberg, lektor på Institut for Naturvidenskab og Miljø på RUC, fortæller:

– Projektet er designet til at belyse plastikforurening og mulige løsninger fra et holistisk og tværvidenskabeligt perspektiv. Derudover er projektet blevet til i et tæt samarbejde mellem universiteter, miljøorganisationer, industri, lokale aktører og ikke mindst lokale borgere omkring fjorden.

Han bliver suppleret af Lars Friis Farsøe, der er politisk kommunikationsrådgiver i Plastindustrien:

– Under kommunalvalget lykkedes det eksempelvis at skabe et virkelig stort lokalpolitisk fokus på, hvordan vi i fællesskab forebygger, at der ender plast i Roskilde Fjord. Projektet har skabt både synlighed, ny viden og konkrete resultater, hvilket nu bliver belønnet med en Energy Globe Award, som vi selvfølgelig er rigtig stolte af.

Øvrige partnere i projektet er Aarhus Universitet, EnviDan og Alfa Laval. 
Fondsstøtte til Projekt Plastfrit Hav:

VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN har givet en fælles bevilling på 8,9 millioner kroner til Projekt Plastfrit Hav. VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN er almennyttige fonde stiftet af Villum Kann Rasmussen – grundlægger af bl.a. VELUX og andre firmaer i VKR Gruppen, der har til formål at bringe dagslys, frisk luft og et bedre miljø ind i menneskers hverdag.