Plastindustrien ser positivt på udvidelse af pantsystemet

Juice- og saft-flasker bliver fra 2020 en del af det danske pantsystem. Plastindustrien roser tiltaget, der kan være med til at sikre danske plastvirksomheder bedre adgang til genanvendte materialer i høj kvalitet. Brancheforeningen understreger dog også, udvidelsen ikke kan stå alene. Indretningen af det danske affaldssystem har stadig behov for et grundigt servicetjek, hvis genanvendelsen virkelig skal boostes.

Del:

Fra 1. januar 2020 kan du også tage saft- og juiceflaskerne med, når du afleverer dine pantflasker i din lokale flaskeautomat. Det sker som en udvidelse af det eksisterende system, der i dag omfatter bl.a. øl, sodavand, kildevand, iste og energidrikke.

Det annoncerer Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i dag, og det møder ros fra Plastindustrien – de danske plastvirksomheders brancheorganisation:

– Vi har mange virksomheder, der lige nu skriger på mere genanvendt plast i god kvalitet. At få flere flasker ind i pantsystemet kan være en del af løsningen på den udfordring. Derfor ser vi positivt på udvidelsen.

Positivt at udvidelse sker på baggrund af grundig analyse

Udvidelsen af pantsystemet omfatter cirka 52 millioner flasker om året. Det svarer til 6.000 tons plastik, hvilket er cirka fire procent af det samlede retursystem.

Beslutningen kommer som følge af resultatet i en analyse om udvidelse af pantsystemet som Miljø- og Fødevareministeriet har udarbejdet i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet. Det glæder Christina Busk:

– Det er rigtig positivt, at beslutningen om at udvide pantsystemet er truffet på baggrund af solid viden om, hvad der faktisk er bedst for miljø og klima, siger Plastindustriens miljøpolitiske chef.

Et symptom på et affaldssystem, der endnu ikke fungerer optimalt

Selvom der altså overordnet er ros til udvidelsen af pantsystemt fra den danske plastindustri, så understreger Christina Busk, at det ikke kan stå alene. Der er også massivt behov for at se på indretningen af det danske affaldssystem, hvis plastgenanvendelsen virkelig skal boostes.

– Supermarkeder og købmænd er i bund og grund ikke egnede til at fungere som store affaldscentraler. Derfor ser jeg desværre også udvidelsen som et lidt trist symptom på, at vi endnu ikke er lykkes med at indrette vores affaldshåndtering optimalt, siger Christina Busk.

Hun uddyber:

– Pant kan være et fint supplement, men det er langt fra nok, og der en grænse for hvor længe vi kan blive ved med at bygge ovenpå det eksisterende system. Skal vi blive endnu bedre til genanvendelse, så kræver det også en mere ensartet affaldssortering på tværs af kommunegrænser med fokus på kvalitet i plasten, og at private virksomheder får bedre adgang til husholdningsaffaldet, som kommunerne i dag har monopol på.

LÆS OGSÅ: Vi skal genanvende langt mere plast – sådan gør vi