Debat: Industrien tager ansvar for den grønne omstilling

Lars Hall Friis Farsøe

Plastindustriens politiske kommunikationsrådgiver Lars Friis Farsøe har fået bragt et indlæg (12/4) i Dagbladet Køge, hvor han bl.a. skriver: “Industrien i Danmark vil rigtig gerne gå forrest, når det gælder den grønne omstilling. Det giver god mening i forhold til at skabe nye arbejdspladser, og det giver også særdeles god mening i forhold til miljøet og klimaet.”

Del:

Nedenstående debatindlæg er skrevet af Lars Hall Friis Farsøe (politisk kommunikationsrådgiver i Plastindustrien) og bragt i Dagbladet Køge den 12. april: 

Den lokale DSU-formand i Køge, Caroline Stürmer Nielsen, spørger i et debatindlæg (11. april) ’Hvem har ansvaret for klimaet?’. Hun nævner bl.a., at man tit hører om plast i havet, hvorefter Caroline Stürmer Nielsen undrer sig over, at ingen gør noget ved problemet eller generelt investerer i den grønne omstilling.

Jeg forstår hendes bekymring, men heldigvis er der mange gode initiativer i gang, der trækker i den rigtige retning. Lad mig give bare to konkrete eksempler hvor vi som brancheorganisation for de danske plastvirksomheder er meget engageret.

For det første har vi været med til at etablere Projekt Plastfrit Hav i samarbejde med de to NGO’er Plastic Change og Det Økologisk Råd. Projektets formål er bl.a. at indsamle systematisk viden om kilderne til plast i miljøet fx i Roskilde Fjord, så vi dernæst kan vælge de effektive løsninger.

Derudover er vi i gang med at teste om indsamlet plastaffald fra Vesterhavet kan bruges til at lave nye strandmøbler til gavn for de borgere, der bruger naturen aktivt. Samtidig presser vi også på for, at Danmark i højere grad engagerer sig internationalt, da det er nødvendigt at få mange af de asiatiske lande til at indse, at det ikke er holdbart, at de bare smider deres plast direkte ud i havet frem for at håndtere det ordentligt.

For det andet har vi oprettet ’Forum for cirkulær plastemballage’, hvor vi har samlet en lang række virksomheder, NGO’ere, tekniske eksperter og politikere. Sammen er vi f.eks. nået til enighed om en designguide, der skal sikre, at langt mere af vores plastemballage bliver designet med henblik på øget genbrug og genanvendelse. Plast hører nemlig ikke til i naturen, og vi skal bruge vores råmaterialer flest mulige gange.

Industrien i Danmark vil rigtig gerne gå forrest, når det gælder den grønne omstilling. Det giver god mening i forhold til at skabe nye arbejdspladser, og det giver også særdeles god mening i forhold til miljøet og klimaet.

Lige om lidt tager Folketinget hul på forhandlingerne om en national plasthandlingsplan. I den forbindelse vil jeg afslutningsvis opfordre Caroline Stürmer Nielsen til at tale med sine partikammerater på Christiansborg, så vi kan gå en god aftale med masser af fokus på effektiv forebyggelse af plast i havet, øget plastgenanvendelse og mere cirkulær økonomi.