Reportage: Velbesøgt debatmøde om kampen imod plast i Roskilde Fjord

Rigtig mange borgere og kommunalpolitiske kandidater fra kommunerne langs Roskilde Fjord var den 12. oktober samlet til debatmøde om den lokale kamp imod plast i havet. Vi har samlet en række billeder og tweets fra arrangementet.

Del:

Mere end 60 deltagere var den 12. oktober mødt frem i Roskilde Sejlklub til en livlig debat om, hvordan vi i fællesskab kan være med til at sikre, at Roskilde Fjord bliver fri for plast.

Debatarrangementet var stablet på benene af Plastic Change, Plastindustrien og RUC, som arbejder tæt sammen i Projekt Plastfrit Hav, hvor der netop er mange aktiviteter centreret omkring Roskilde Fjord.

Både borgere og kommunalpolitiske kandidater i fjordkommunerne (Roskilde, Halsnæs, Lejre og Frederikssund) tog del i mødet, der blev indledt med en række frontberetninger fra nogle af de mange frivillige, der er involveret i arbejdet med at holde fjorden ren fra plast.

Konstruktiv debat med mange forskellige forslag

Dernæst fulgte 1,5 times konstruktiv debat om forskellige initiativer og løsningsforslag mellem et ekspertpanel, et politisk panel og det fremmødte publikum.

I ekspertpanelet sad bl.a. Christina Busk, der er miljøpolitisk chef i Plastindustrien. Hun udtaler:

– Plast er et rigtig godt materiale, og vi har som brancheforening for de danske plastvirksomheder en klar interesse i, at plasten naturligvis ikke ender de forkerte steder såsom i naturen. Jeg bor selv i Roskilde, hvor jeg ofte nyder den skønne natur i området, men frustreres over den skrald jeg møder og opsamler på min vej. Derfor betyder det personligt også meget for mig, at vi bliver langt bedre til at undgå, at plasten ender i Roskilde Fjord. På debatmøde blev det virkelig synligt, hvor mange frivillige der er engageret i arbejdet med at holde fjorden ren.

Christina Busk fortsætter:

– Der var mange forskellige forslag på bordet i løbet af debatten til, hvordan vi bl.a. øger genanvendelsen af plast. Her virkede det til, at der fra politisk side var bred opbakning til, at kommunerne skal ensrette sorteringen af plastaffald fra husholdningerne og i højere grad lytte til, hvad markedet efterspørger. Derudover var der også flere, der argumenterede for initiativer, som skal gøre folk mere bevidste om det personlige ansvar i forhold til ikke at smide plasten i naturen. Det kan vi kun støtte op om.

Hun siger afslutningsvis:

– Der var i løbet af debatten også meget fokus på plastemballagens fordele og ulemper. Her var en af mine pointer, at plastemballage er med til forhindre madspild ved at forlænge fødevarernes holdbarhed. Det er dog klart, at vi hele tiden skal se på, hvordan vi designer emballagen smartere, så den i højere grad kan genanvendes. Det er den primære årsag til, at vi netop har kickstartet ‘Forum for cirkulær plastemballage’.

Tweets fra debatten

Nedenfor har vi samlet en række af de tweets, der giver et indtryk af nogle af de synspunkter, der blev luftet under debatten.

Billeder fra debatten

Nedenfor har vi samlet et billedgalleri fra arrangementet, hvoraf Plastic Change skal fotokrediteres for størstedelen.

Oversigt over paneldeltagere

Disse personer deltog i debatarrangementet som paneldeltagere:

Politisk panel:

Pelle Andersen-Harild (EL), Frederikssund

Jørgen Bech (V), Frederikssund

Mikael Ralf Baade Larsen (SF), Lejre

Carsten Teichert (AL), Lejre

Bent Jørgensen (V), Roskilde

Henrik Bundgaard (S), Roskilde

Knud Damgaard (LA), Roskilde

Anders Thiesen (K), Roskilde

Ekspertpanel:

Kristian Syberg, RUC

Malene Møhl, Plastic Change

Christina Busk, Plastindustrien

Vibeke Lei Kristensen, borger

Mia Lena Engebretsen, borger

Debatmødet var som nævnt en del af Projekt Plastfrit Hav, der er etableret af Plastindustrien, Plastic Change og Det Økologiske Råd. Projektet er støttet af VELUX og VILLUM fondene. Læs mere om Projekt Plastfrit Hav her