Uddannelse: Reglerne for Erhvervsuddannelse for voksne (EUV) bliver lempet, så det fremover bliver lettere at ansætte elever og lærlinge over 25 år. Ændringerne forventes at træde i kraft 1. januar 2018.
Nyheden blev første gang udsendt af Dansk Industri d. 15. juni 2017.
Vanskeligt at planlægge
Erhvervsuddannelse for voksne (euv), der blev indført i 2015 med reformen af erhvervsuddannelserne, har ikke fungeret efter hensigten. En række elementer er blevet kritiseret for at gøre det vanskeligt for virksomheder og skoler at planlægge og gennemføre uddannelsesforløb for voksne (25 år og derover).
Det har politikerne lyttet til, og en række af de væsentligste kritikpunkter bliver nu imødekommet.
Set fra virksomhedens perspektiv er de centrale justeringer, at den obligatoriske individuelle afkortning af skoleundervisningen og maksimumsgrænsen på to års praktik bliver ophævet.
Maksimumgrænsen på to års praktik ophæves
Som det er nu, må praktikdelen af uddannelsen max. vare to år for voksne elever, der har relevant, men mindre end to års, erhvervserfaring eller en forudgående uddannelse.
Det har været en stor udfordring på en række erhvervsuddannelser i forhold til at give de voksne elever tid nok til oplæring i praktiktiden. Det gælder ikke mindst på uddannelser med en lang praktiktid, og for elever, der f.eks. har en studentereksamen af ældre dato eller en anden erhvervsuddannelse, der ikke er fagligt relevant i forhold til den nye erhvervsuddannelse eller er forældet i forhold til den teknologiske udvikling.
Med de nye justeringer ophæves maksimumgrænsen på to år for praktikuddannelsen. Dermed vil de voksne elever have mulighed for afkortning af praktiktiden, hvis de har relevant erhvervserfaring eller uddannelse – på linje med de unge – men der sker ikke en obligatorisk standardafkortning af uddannelsesforløbet.
Obligatorisk individuel merit afskaffes
I dag skal voksne elever have obligatorisk individuel merit for tidligere erfaring og opnåede kompetencer. Det resulterer i individuelle uddannelsesforløb med meget forskellige varigheder og fagligt indhold. Ud over at det er en stor udfordring for virksomhederne (og skolerne) at skulle planlægge og gennemføre individuelle forløb, så har det også været med til at gøre systemet uoverskueligt for både virksomhederne og eleverne.
Med de nye justeringer bliver den obligatoriske individuelle afkortning ophævet. Den voksne elev vil fortsat have ret til afkortning, men det er ikke længere en pligt. Istedet for afkortningen skal den voksne tilbydes undervisning på højere niveau eller anden relevant faglig undervisning.
Andre relevante justeringer
Set med virksomhedsøjne er der to andre justeringer, der kan være relevante.
Der bliver større fleksibilitet i forhold til overgangskrav om certifikater: Elever, der kun mangler certifikatfag (f.eks. førstehjælp eller arbejdsmiljø) for at opfylde overgangskravene, får mulighed for at følge undervisningen og afslutte certifikatfaget på grundforløbet, samtidig med at eleverne følger undervisningen i hovedforløbet. Dette er relevant for de elever, der kan få merit for hele praktikdelen af uddannelsen (euv1), men som mangler et certifikatfag for at starte på uddannelsen.
Den maksimale varighed af den kompetencevurdering (RKV), den voksne skal have foretaget af skolen for at få vurderet tidligere erfaring og uddannelse, nedsættes fra 10 dage til 5 dage. Den tid, der bruges på kompetencevurderingen, vil ikke blive trukket fra undervisningstiden, som den bliver det nu.
Ændringer træder i kraft 1. januar 2018
Det forventes, at ændringerne træder i kraft 1. januar 2018.
Mere information
Se Undervisningsministeriets hjemmeside om de nye justeringer: