Forbud mod ftalater på vej i EU – det er rigtig godt!

luftmadras pvc ftalater forbud

Vejen er banet for et europæisk forbud mod fire udvalgte ftalater. Det er en god nyhed – både for forbrugerne og industrien! Læs her hvorfor.

Del:

Miljøminister Kirsten Brosbøls indsats for at forbyde de fire sundhedsskadelige ftalater DEHP, BBP, DBP og DIBP ser nu ud til at bære frugt.

EU’s kemikalieagentur ECHA har netop vurderet, at der er basis for at foreslå begrænsninger i anvendelsen af de fire ftalater i hele EU.

Det synes jeg er rigtig positivt!

De virksomheder, som jeg repræsenterer, har for længst skiftet til andre og sikrere alternativer.

Helle Fabiansen, miljøchef i Plastindustrien

Allerede forbudt at bruge ftalaterne – men lovligt at importere dem i produkter

Faktisk har de fire ftalater siden februar 2015 været forbudt at bruge i EU med mindre man har opnået en specifik godkendelse.

Det betyder, at ftalaterne allerede stort set ikke indgår i forbrugerprodukter fremstillet i Danmark eller i resten af EU. De virksomheder, som jeg repræsenterer, har for længst skiftet til andre og sikrere alternativer.

Men på grund af et hul i EU’s kemikalielovgivning REACH er det alligevel muligt at importere badebolde, badeforhæng, vinylgulve, presenninger, plastsandaler og andre forbrugerprodukter med de fire ftalater fra ikke-EU lande.

Det er naturligvis en uholdbar situation.

EU-sporet er vejen til et effektivt forbud mod ftalater

Skal man effektivt beskytte forbrugerene mod sundhedsskadelige kemikalier, må man naturligvis også lukke smuthullerne. Og det vil ske, hvis EU beslutter at indføre begrænsninger for de fire ftalater.

Ved at gå efter et europæisk forbud kan importerede varer, der indeholder de fire uønskede ftalater, ikke længere slippe gennem hullet i EU’s kemikalielovgivning REACH, men sidestilles med europæisk fremstillede varer.

Det er godt for forbrugeren. Og så er det godt for konkurrenceevnen hos såvel dansk som europæisk industri, fordi vores sikre produkter nu står langt stærkere i konkurrencen mod billige og mindre sikre ”made in China-produkter”.

Det viser også, hvorfor EU-sporet er den eneste rigtige vej at gå, hvis man vil opnå en effektiv regulering på kemiområdet.