Plastindustrien: Oppositionens plast-plan indeholder både gode og dårlige forslag

Oppositionens plast-udspil får både ris og ros med på vejen af brancheforeningen Plastindustrien. Miljøpolitisk chef Christina Busk roser udspillets fokus på at forebygge plast i havet og på at øge genanvendelsen, men hun understreger også, at det ikke er alle elementer, der rammer plet.

Del:

Oppositionspartierne spiller i dag ud med en plan for at komme udfordringer med plastforurening til livs i Danmark.

Plastindustrien ser overordnet positivt på flere elementer i udspillet. Det fortæller Christina Busk, der er miljøpolitisk chef i Plastindustrien:

– Generelt sætter vi pris på ambitionen om at ville forebygge plast i naturen, og vi deler selvfølgelig også ønsket om at genanvende mere. Vi glæder os især over, at oppositionen har lyttet til ønsket fra både erhverv og NGO’er om at ensrette den kommunale affaldssortering. Det er helt afgørende for at kunne øge plastgenanvendelsen og gøre den mere økonomisk rentabel.

Derudover foreslår oppositionspartierne også, at producenterne i højere grad skal anvende plasttyper, der kan genanvendes i nye produkter. Til det siger Christina Busk:

– Den danske plastbranche er allerede er i fuld gang med den proces. Så sent som i sidste uge lancerede vi en række konkrete designanbefalinger til fremtidens cirkulære emballage, hvor vi bl.a. har fokus på at bruge færre forskellige plasttyper. Vi har også peget på, hvilke plasttyper som vi med fordel kan sortere ude hos den enkelte forbruger. Det arbejde håber jeg, at man vil lytte til fra politisk side af.

Plastindustriens miljøpolitiske chef Christina Busk understreger dog også, at oppositionens plast-plan indeholder elementer, der ifølge brancheforeningen rammer skævt:

– Hvis man realiserer forslaget om at pålægge vandflasker i plast en afgift, så kan det have uønskede sideeffekter. En afgift vil formentlig medføre et øget salg af vand på karton, som på indersiden ofte er coatet med plast, og det gør det genanvendelsesprocessen sværere, når flere materialer er blandet sammen. I stedet bør vi fokusere på at blive bedre til at genanvende vandflasker i plasttypen PET, som er meget nem og attraktiv at genanvende.

Christina Busk siger afslutningsvis:

– Det er lidt mærkværdigt, at oppositionen vil hæve afgiften på plastposer, når en uvildig undersøgelse fra DTU og Miljøstyrelsen har vist, at plastposen rent faktisk er det bedste valg set ud fra et miljøperspektiv. Hvis afgifterne på bæreposer endelig skal hæves, så foreslår vi, at pengene bliver øremærket til at fremme den cirkulære økonomi i stedet for at ende direkte i statskassen. Vi ser frem til at debattere detaljerne i plast-planen med de forskellige partier i den kommende tid.