Den danske plastindustri er klar til at imødekomme EU’s nye ambitiøse plaststrategi, fordi det er vores opfattelse, at vækst og hensyntagen til miljøet skal gå hånd i hånd. Nøglen er genanvendelsen af plast, skriver Thomas Drustrup i et debatindlæg på Altinget.dk den 2/2.
Af Thomas Drustrup, adm. direktør i Plastindustrien – debatindlægget er bragt på Altinget.dk den 2/2:
EU’s nye plaststrategi er en ambitiøs størrelse. På en og samme tid er formålet at øge genanvendelsen og styrke den cirkulære økonomi samt at forebygge, at plast ender i naturen.
Som brancheforening for de danske plastvirksomheder hilser vi EU’s plaststrategi velkommen.
Vores umiddelbare vurdering er, at den nye strategi er en fremragende mulighed for at skabe nye grønne plastjobs i Danmark samtidig med, at vi tager hånd om de miljøudfordringer, der opstår, når materialet ikke bliver korrekt håndteret.
Industrien er klar til at tage mere ansvar
Vi er som industri klar på at imødekomme de forskellige krav og initiativer, der bliver en konsekvens af den nye strategi. Det er nemlig vores opfattelse, at vækst og hensyntagen til miljøet skal gå hånd i hånd, og vi er godt allerede i gang med flere projekter, som flytter vores branche i den retning, som strategien udstikker.
Eksempelvis slår EU’s plaststrategi fast, at al plastemballage på det europæiske marked i år 2030 skal være designet til genbrug eller genanvendelse.
Det bliver uden tvivl en stor udfordring for mange plastproducenter, men det er en udfordring, som vi gerne tager på os.
Derfor vil vi allerede i løbet af dette forår præsentere en designguide til plastemballage i cirkulær økonomi, så vi allerede nu kommer i gang med yderligere understøttelse af en bevægelse i retning af mere genanvendelse
Nu skal Danmark konkretisere strategien
Jeg har i kølvandet på lanceringen af strategien noteret mig, at vores gode NGO-samarbejdspartnere i Plastic Change har rost strategien, men også opfordret til, at der nu skal ske handling i Danmark.
Det synspunkt deler jeg til fulde, og vi ved heldigvis, at en dansk nationalhandlingsplan for at forebygge plast i naturen er lige på trapperne. Der er lagt op til, at handlingsplanen skal konkretisere og udmønte de mange fine ambitioner i EU’s plaststrategi.
I den forbindelse vil jeg opfordre til, at der i handlingsplanen særligt bliver lagt vægt på disse tre indsatsområder:
- Der er et stort behov for mere viden og forskning i en dansk kontekst, så vi bliver klogere på kilderne til plast i havet og effekterne heraf på miljø og sundhed.
- Såfremt vi for alvor skal sætte skub i den cirkulære økonomi bl.a. ved at øge genanvendelsen, så skal der også skabes et reelt affaldsmarked i Danmark, der kan tiltrække flere investeringer og ny teknologi. Det skal ske ved at give private aktører bedre adgang til det husholdningsaffald, der i dag er ejet af kommunerne.
- Vi står foran en markant omstillingsproces, der er afgørende for vores samfund. Denne proces kan med fordel hjælpes på vej med midler til konkrete projekter med fokus på genanvendelse, samarbejde i leverandørkæder, designudvikling osv.
I Plastindustrien har vi den klare opfattelse, at vi nu står med en gylden mulighed for at løfte genanvendelsen af plast til det næste niveau. Det forudsætter, at vi får styrket genanvendelsesindustrien i Danmark og resten af Europa.
Hvis vi gør det rigtigt, så står vi til med utroligt gode muligheder for at fremtidssikre vores samfund og industri samt at skabe de løsninger, som resten af verden også skal bruge i kampen for et mere cirkulært samfund og for at forebygge plast i havet.