Ny kamerateknologi kan se forskel på 12 forskellige plasttyper

Dansk Affaldsminimering er en af partnerne i forskningsprojektet Re-Plast. Foto: Jakob Lerche.

Et nyt dansk projekt har udviklet en ny kamerateknologi, der gør det muligt at se forskel på 12 forskellige plasttyper og dermed sortere plasten efter kemisk sammensætning. Den nye teknologi kan være med til at øge genanvendelsen af plast og forventes at blive implementeret på industriskala i foråret 2022.

Del:

Forskningsprojektet Re-Plast har netop haft en gennembrud inden for plastsortering.

Projektet har udviklet en ny type kamerateknologi, der kan se forskel på 12 forskellige plasttyper (PE, PP, PET, PS, PVC, PVDF, POM, PEEK, ABS, PMMA, PC og PA12). Disse udgør tilsammen langt størstedelen af de plasttyper, som anvendes i danske husholdninger.

Forskningsprojektet er støttet af Innovationsfonden med 22,7 mio. kr. Projektet ledes af Institut for Bio- og Kemiteknologi, Aarhus Universitet, og derudover deltager Institut for Elektro- og Computerteknologi, Aarhus Universitet, Vestforbrænding, Dansk Affaldsminimering og PLASTIX.

Teknologien åbner for nye muligheder for genanvendelse af plast

Plast er en betegnelse, der dækker en enormt stor mængde materialer med forskellige kemiske forbindelser, egenskaber og udseende. Derfor kan det være svært at se forskel på de forskellige plasttyper, hvilket vanskeliggør sortering og genanvendelse.

Den hyperspektrale kamerateknologi er udviklet i et tværfagligt samarbejde, som inkluderer bachelor og kandidat ingeniørstuderende og forskere på Institut for Bio- og Kemiteknologi, Aarhus Universitet samt eksperter fra deltagende virksomheder.

Kamerateknologien gør det muligt at sortere plasten i meget renere fraktioner, da kamerateknologien kan identificere plasten ud fra materialets kemiske sammensætning. Renere fraktioner af affaldsplast muliggør en øget genanvendelse af plasten.

– Med denne teknologi kan vi nu se forskel på alle typer konsumplast og en del højtydende plasttyper. Vi kan endda se forskel på plasttyper, som består af de samme kemiske byggesten, men som er opbygget en smule forskelligt. Vi bruger et hyperspektralt kamera i det infrarøde område og benytter maskinlæring til at analysere og kategorisere plasttypen direkte på transportbåndet. Herefter kan plastikken sorteres i de forskellige plasttyper. Det er et gennembrud, som får kæmpe betydning for al vores plastsortering, siger lektor Mogens Hinge, der leder projektetAarhus Universitet.

Teknologien er afprøvet i pilotskala og hvis alt går efter planen, forventes den implementeret hos PLASTIX og Dansk Affaldsminimering i foråret 2022.

Et gennembrud for plastgenanvendelse

I dag bliver plast hovedsageligt sorteret med nærinfrafrød teknologi (NIR) eller via densitetstest (hhv. om plasten flyder/synker i vand).

De to metoder kan sortere visse plasttyper, men slet ikke med samme nøjagtighed som den nye kamerateknologi. Det resulterer også i mere blandede plastfraktioner, hvilket gør det sværere at genanvende affaldsplasten.

For at plast kan genanvendes i den konventionelle industri, skal dens renhed op på mindst 96% efter polymertype. Det vil sige, at plasten skal sorteres næsten helt rent på baggrund af plastens kemiske sammensætning.

Ved hjælp af den nye teknologi er vi derfor nu et stort skridt på vejen, lyder det fra lektor Mogens Hinge, som understreger, at man arbejder videre med teknologien og har data som understøtter at kunne differentiere yderligere inden for polymertyper og forskellige tilsætningsstoffer inden længe.

– Den teknologi, vi har udviklet her i samarbejde med universitetet, et intet mindre end et gennembrud for vores muligheder for at genanvende plastik. Vi ser frem til at installere teknologien i vores proceshal og for alvor begynde den lange rejse mod 100% udnyttelse af affaldsplastik, siger Hans Axel Kristensen, CEO for PLASTIX.

Forskningen er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Vibrational Spectroscopy.