Plastmagere kan selv forme deres fremtid, men alt for få vælger uddannelsen

Plastmager inspicerer sprøjtestøbemaskine hos Carmo

Plastmagere kan vælge og vrage mellem jobtilbud, men alligevel er der udbredt mangel på lærlinge. Plastvirksomheden Carmo A/S tager nye initiativer, der skal sikre dansk konkurrenceevne i fremtiden.

Del:

Det går godt i den danske plastindustri, som med en omsætning på over 25 milliarder kroner om året er blandt de mest innovative og profitable af sin slags i verden.

Til trods for et stigende optag på de danske plastmageruddannelser har danske plastvirksomheder dog igennem flere år oplevet en gennemgående mangel på arbejdskraft.

Derfor har plastvirksomheder landet over udfordringer med at finde lærlinge og uddannede plastmagere til stillinger inden for produktion og udvikling af plastprodukter og produktionsprocesser.

Tendensen er bekymrende

Plastindustrien, der er danske plastvirksomheders brancheorganisation, har i flere år ydet en stor indsats for at rekruttere flere unge til plastbranchen gennem uddannelseskampagnen BlivPlastmager.dk.

Uddannelseskonsulent i Plastindustrien, Jo Dietrich
Uddannelseskonsulent i Plastindustrien, Jo Dietrich

Branchen har dog fortsat store udfordringer med beskæftigelsen, da tal fra plastmageruddannelsen viser en nedgang på to procent i de årlige igangværende uddannelsesaftaler.

– Mangel på kvalificeret arbejdskraft er en gennemgående faktor på tværs af plastbranchen. Vi skønner at kunne tage 25 til 40 procent flere lærlinge ind om året på landsplan, hvis vi kunne finde dem, fortæller Jo Dietrich, der er uddannelseskonsulent hos Plastindustrien.

Hun tilføjer:

– De danske plastmagere har generelt et meget højt fagligt niveau i forhold til andre lande. Derfor er det en konkurrencefordel for hele samfundet, som vi skal vedligeholde og udbygge. Nedgangen i uddannelsesaftaler og manglen på kvalificeret arbejdskraft er derfor bestemt bekymrende.

Hun suppleres af kommunikationschef i Plastindustrien, Lars Hall Bæk Farsøe:

– Plastbranchen beskæftiger i omegnen af 26.000 personer, og størstedelen af branchens omsætning kommer fra eksport. Vi er blandt industriens største underbrancher, og vi udgør en derfor vigtig del af dansk økonomi.

Tager selv affære

Hos plastvirksomheden Carmo A/S er man glade for initiativerne fra industrien. Espergærde-virksomheden har samtidig valgt selv at gøre en indsats for at få flere unge ind på de faglærte uddannelser.

– Den danske plastbranche står generelt stærkt, men det er farligt for væksten og innovationen, når der ikke uddannes nok nytænkende unge med friske idéer og gåpåmod. Branchens konkurrenceevne kan risikere at gå tabt, og vi kan miste store indtægter og markedsandele. Derfor er det meget vigtigt, at vi og andre virksomheder i industrien er med til at udbrede kendskabet til de mange fordele og muligheder, der følger med en faglært uddannelse og en karriere som plastmager, siger Claus Ishøy, der er administrerende direktør for Carmo A/S.

Plastmager hos Carmo indsætter nyt værktøj i en sprøjtestøbemaskine.
Plastmager hos Carmo indsætter nyt værktøj i en sprøjtestøbemaskine.

Et af Carmos tiltag er, at man i samarbejde med Naturvidenskabernes Hus har taget kontakt til to lærere fra Hornbæk Skole for at sætte en ‘virksomhedssafari’ om faglærte uddannelser i gang for to af skolens 8. klasser i foråret 2022.

– Som nyuddannet plastmager i Danmark vil man meget hurtigt få mulighed for at arbejde med robotter, programmering og 3D-print samt at kunne forme sit job og karriere. På den måde kan de nye plastmagere være med til at sætte sit eget aftryk og til at fortsætte og styrke den danske plastbranches position som en af de førende i verden, fortæller Claus Ishøy.

Manglen på arbejdskraft er også begyndt at få politisk bevågenhed. Senest var partiformand i Det Konservative Folkeparti Søren Pape Poulsen og partifælle og borgmester i Helsingør Kommune, Benedikte Kiær, inviteret på besøg ved Carmo A/S i Espergærde. Her udtalte de sig blandt andet om problemet i, at alt for få unge generelt vælger faglærte uddannelser i industrien.