Nyt projekt skal lave afløbsrør af genanvendt plast

Klimatorium – Danmarks internationale klimacenter, Teknologisk Institut, Lemvig Vand, genanvendelsesvirksomheden Plastix, m.fl. ønsker at øge brugen af genanvendt plast i vand- og afløbsrør gennem et nyt projekt.

Del:

Flere og flere brancher må nytænke deres processer, udvikle innovative produkter og foretage energioptimeringer, altsammen for at reducere branchens samlede klimaaftryk. I plastbranches ses det bl.a. i mål om CO2-reduktioner, samt fokus på øget genbrug og genanvendelse af plast.

Nu vil et nyt projektsamarbejde forsøge at gøre vand- og afløbsrør mere bæredygtige, ved at øge mængden af genanvendt plast i rørene. Bag projektet er Klimatorium – Danmarks internationale klimacenter, Teknologisk Institut, Lemvig Vand, genanvendelsesvirksomheden Plastix, en rørproducent mf.l.

Ønsker nordisk standard ændret

I de nordiske lande følger man den nordiske standard Nordic Poly Mark, som har nogle af verdens skrappeste krav til vand- og afløbsrør, hvilket bl.a. betyder at rørene ikke må være lavet af genanvendt plast. Og netop dét ønsker parterne bag projektet at lave om på.

– Vi begynder med afløbsrør, fordi der ikke er samme hygiejnekrav til dem som til drikkevandsrør, udtaler Peter Sejersen, sekretær for Plastindustriens Rørsektion, til mediet WaterTech.

Afløbsrør har hidtil været lavet af primært virgin plast, men nu skal projektet producere en række testrør i genanvendt plast. Plastix står for at levere plastgranulat til fremstillingen af testrørene, og de færdige rør vil blive testet på Teknologisk Institut inden de graves ned ved et test-site hos Klimatorium i Lemvig.

Projektet har et stort potentiale

Selvom projektet foregår lokalt i Lemvig, så har det et stort potentiale, da erfaringerne fra det danske projekt potentielt kan anvendes globalt. Udover at være med til at sikre fremtidens vandforsyning, er der også store CO2-besparelser at hente ved at anvende genanvendt plast i afløbsrør:

– Vi forventer at kunne øge mængden af  genanvendt plast signifikant i de nye bæredygtige vandrør end dem man bruger i dag. Målet er i første omgang at vi erstatter 30-50% med genanvendt plast – i de nye vandrør og samtidigt overholder standarderne, siger CEO Hans Axel Kristensen fra Plastix.

Plastix har allerede haft succes med brugen af genanvendt plast på andre områder, blandt andet deres emballage i Rema 1000, der er produceret af gamle fiskenet.