BASF udvikler nye muligheder for genanvendelse med ChemCycling

BASF og emballagevirksomheden Südpack kan nu præsentere den første prototype på et emballageprodukt lavet af 100 procent genanvendt plast. Prototypen er blevet til i regi af projektet ChemCycling, hvor BASF udvikler nye metoder for kemisk genanvendelse af plast, som ikke tidligere har været mulig at genanvende.

Del:

I 2018 iværksatte BASF genanvendelsesprojektet ChemCycling – Chemical Recycling of Plastic Waste. Formålet var at komme udfordringen til livs, at det i dag er besværligt at genanvende plastprodukter, der er sammensat af flere forskellige plasttyper.

I samarbejde med emballagevirksomheden Südpack har BASF nu udviklet en metode, der gør det muligt at genanvende sammensatte plasttyper. ChemCycling har affødt den første lovende prototype på et emballageprodukt, som er lavet af 100 procent kemisk genanvendt plast.

Den kemiske genanvendelse foregår ved, at plast gennem en termokemisk proces bliver nedbrudt til olie eller gasagtige produkter, der fungerer som råmateriale for produktion af kemi.

Råmaterialerne kan erstatte fossile råmaterialer i produktionen og kan benyttes til at producere nye plastprodukter. Derved kan plastaffaldet få nyt liv, og brugen af fossile råstoffer kan reduceres.

Emballage lavet af 100 procent genanvendt plast

En af ChemCycling-projektets partnerne er som nævnt emballagevirksomheden Südpack. Virksomheden producerer polyamidfilm og polythylenefilm, som anvendes til indpakning af mozzarella. Denne emballagetype i flere lag har hidtil kun været mulig at genanvende i et begrænset omfang.

Med ChemCyckling står Südpack nu altså klar med en prototype på mozzerellaemballage, der er lavet af 100 procent kemisk genanvendt plast.

– Vores pilotprojekt med kunder fra forskellige brancher viser, at produkter lavet ud af kemisk genanvendt råmateriale har den samme høje kvalitet og ydeevne som produkter, der er lavet ud af primærmaterialer, udtaler administrerende direktør og Vice President Nordic/Baltic hos BASF, Mark Meier, til csr.dk.

Fra prototype til produkt på markedet

Produkter fremstillet af kemisk genanvendt plast som mozzerellaindpakningen kan først komme på markedet, når ChemCycling er blevet officielt anerkendt som genanvendelsesmetode.

Næste skridt i projektet er derfor at få en myndighedsgodkendelse af metoden. Samtidig skal det afgøres, hvordan kemisk genanvendelse kan indgå i beregningen af nuværende lovbestemte genanvendelsesrater. De eksisterende teknologier til genanvendelse af plastaffald skal desuden færdigudvikles og tilpasses en større industriskala.

Konsulenthuset McKinsey vurderer i en rapport fra december 2018, at man med nuværende og nye processer for genanvendelse, eksempelvis kemisk genanvendelse, kan opnå at genanvende 50 procent plast på globalt plan i 2030.

I dag genanvendes 16 procent. Kemisk genanvendelse vil ifølge rapporten stå for genanvendelse af 74 millioner ton plastaffald.

BASFs andre partnere i pilotprojektet ChemCycling er Jaguar Land Rover, Storopack, og Schneider Electric.

Se en video om ChemCycling her: