Opbakning fra minister til Ocean Plastic Forum

Den 4. december afholdt partnerskabet bag Ocean Plastic Forum kick-off konference i København. Blandt deltagerne var Ulla Tørnæs (V), minister for udviklingssamarbejde, og hun udtrykte stor tilfredshed med initiativet.

Del:

Bag Ocean Plastic Forum står tyve partnere – herunder blandt andre Maskinmestrenes Forening, Danske Rederier, Plastindustrien, DAKOFA og Plastic Change.

Partnerskabet tog sit udgangspunkt i ønsket om at ville gøre noget ved den stigende plastforurening i verdenshavene.

– Vi ville skabe et initiativ, som inddrog både virksomheder, NGO´er, organisationer samt regeringer, og gøre det, som Danmark er rigtig god til – nemlig at arbejde på tværs og derved skabe resultater, fortalte Niels Larsen, formand for Ocean Plastic Forum og bestyrelsesmedlem i Maskinmestrenes Forening i sin åbningstale.

Politisk opbakning er på plads

Politisk er der opbakning til det danske initiativ, da plast i havene er et stigende problem for miljø og mennesker.

Derfor lagde Ulla Tørnæs (V), minister for udviklingssamarbejde, vejen forbi konferencen og fortalte de 120 deltagere om, hvordan tallene for den globale plastikproduktion siden 1950´erne er øget 200 gange.

Ministeren fortalte, hvordan der i dag produceres 325 millioner tons plastik om året, og at 8-10 millioner ton ender i verdenshavene. Det skal der gøres noget ved.

– Fælles for både problemet med plastikaffald og for de mange andre problematikker, som jeg møder i mit daglige arbejde, er, at løsningen ligger i international handling fra både erhvervsliv, civilsamfundsgrupper, universiteter, politiske aktører – på både internationalt, nationalt og lokalt niveau. Derfor er jeg særligt glad for at se så bredt et udsnit af repræsentanter samlet her i dag. Jeg synes, det sender et stærkt signal, og jeg synes også, at det lover godt for, at vi kan håndtere problemet og ikke mindst mindske det i fremtiden, sagde Ulla Tørnæs i sit indlæg på dagens konference.

Ministeren anerkendte initiativet og takkede partnerskabet bag Ocean Plastic Forum – og i særdeleshed Maskinmestrenes Forening – for det store arbejde og ikke mindst de store fremskridt, som projektet allerede har gjort.

Mere handling bag de gode tanker

Formålet med dagens konference var blandt andet at åbne op for nye medlemmer. Håbet er, at kick-off konferencen vil generere en endnu bredere interesse og få flere med i samarbejdet, så der kan sættes handling bag tankerne.

Partnerskabet har fokus på at fjerne plastik indenfor 12 sømils grænsen – det vil sige strande, kyster, floder og udstrømning fra floder, vandløb og dets lignende.

– Vi vil gerne i dialog med regeringerne i de pågældende lande og hjælpe med at få iværksat et affaldssystem, således at vi undgår tilstrømningen af plastik, sagde Niels Larsen

Han fortalte endvidere om, hvordan partnerskabet økonomisk vil arbejde efter cirkulær genanvendelse, så plasten i størst muligt omfang kan nyttiggøres til nye produkter.

Yderligere supplerede Thomas Drustrup, adm. direktør for Plastindustrien:

– Vi byder som branche ind med vores viden om, hvordan og hvorledes man kan genanvende indsamlet plast fra havet. Flere af vores medlemsvirksomheder har konkret erfaring fra danske pilotprojekter, og det kan godt lade sig gøre at genanvende ’havplast’, men det er ikke en nem proces. Der sker dog hele tiden teknologiske og vidensmæssige fremskridt, og vi skal være med i forreste linje, når der på globalt niveau for alvor kommer gang i indsamlingen af plast fra havet.