Debat: Ny plan skal sikre mere bæredygtig brug af plast

I dette læserbrev sætter Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, fokus på nogle af de elementer i regeringens plasthandlingsplan, der har fået knap så meget opmærksomhed i medierne på trods af, at de kommer til at have stor betydning for miljøet.

Del:

Nedenstående læserbrev er skrevet af Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, og det er blevet bragt på en række sjællandske netmedier:

Regeringen har netop lanceret sit bud på en plasthandlingsplan. Den indeholder bl.a. forslag om, at alle danskere skal have mulighed for at sortere plast i deres husholdning.

Derudover skal kommunerne ensrette deres mange indsamlingsmetoder, da den aktuelle situation betyder, at de indsamlede mængder bliver for små og for forskellige, hvilket er en udfordring for genanvendelsen.

Der er dog også andre interessante tiltag i plasthandlingsplanen, som har fået knapt så meget opmærksomhed i medierne på trods af, at de efter min mening kommer til at have stor betydning for miljøet.

Debatten om plast savner mere viden og nuancer

For det første foreslår regeringen, at der skal indsamles viden om fordele og ulemper ved biobaseret plast og bionedbrydelig plast. Særligt den bionedbrydelige plast bliver ofte fremhævet som en nem løsning på udfordringen med plast i havet.

Fakta er bare, at langt de fleste – såkaldt – bionedbrydelige plastprodukter slet ikke bliver nedbrudt rigtigt, hvis de skulle ende op i naturen. Hvis de skal nedbrydes i praksis, så skal produkterne ende op i industrielt komposteringsanlæg, hvilket de færreste danskere lige har stående. Derudover kan den bionedbrydelige plast ikke genanvendes, og den kan endda ødelægge genanvendelsen af ’almindelig’ plast, hvis de to typer skulle blive blandet sammen.

Den slags oplysninger bliver vi nødt til at have mere frem i lyset for at forbrugere og virksomheder kan tage nogle klogere miljøvalg. Derfor er det godt, at regeringen vil afsætte midler til at opbygge ny viden. Vores ønske er, at den nye viden bliver samlet på en webportal, der er let tilgængelig for både virksomheder og helt almindelige forbrugere.

Støtte til at holde de danske strande rene for plast

Rigtig mange danskere er generelt enormt flittige til at samle både plast og affald op, når de går en tur på stranden eller i skoven.

Plast er et værdifuldt og nyttigt materiale, men det hører simpelthen ikke til i naturen. Derfor er det prisværdigt, at frivillige rundt omkring i landet tager en tørn med en affaldspose i hånden.

Den indsats vil regeringen nu understøtte ved at oprette en 4-årig tilskudspulje, hvor lokale frivillige initiativer kan søge om støtte. Det er et fint forslag, som jeg kun kan bakke op om, og som brancheorganisation byder vi gerne ind med vores viden om, hvordan man måske endda kan genanvende den indsamlede plast fra landets strande.

Danmark skal spille en større rolle internationalt

Selvom vi i Danmark gør vores for at øge genanvendelsen og forebygge plast i havet, så kommer vi ikke udenom, at de helt store kilder til plast i havet skal findes langt væk fra landets grænser.

Sidste år viste en undersøgelse, at 95% af alt plast i havet stammer fra 10 forskellige floder i primært Asien. Det er med andre ord afgørende, at vi som foregangsland også får hjulpet en lang række af asiatiske og afrikanske lande i gang med en bedre affaldshåndtering.

Det er et langt sejt træk, men vi er glade for, at regeringen i plasthandlingsplanen foreslår at øge Danmarks engagement på det her område, hvilket selvfølgelig er godt for miljøet, men også for danske virksomheder der får mulighed for at eksportere deres viden og teknologi.

Samlet set udstikker plasthandlingsplanen en rigtig kurs for mere bæredygtig brug af plast, og vi ser meget frem til at følge resultatet af de politiske forhandlinger, der netop nu er blevet skudt i gang på Christiansborg.

LÆS MERE: DI og Plastindustrien – Plasthandlingsplanen skal sætte turbo på genanvendelsen