Danmark skal blive verdensmester i bæredygtige løsninger til restaurationsbranchen

Et nyt projekt skal finde nye løsninger på den danske restaurationsbranches største bæredygtighedsudfordringer. Plastindustrien er involveret i projektet, hvor brancheorganisationen bl.a. skal rådgive om emballagevalg og produktudvikling.

Del:

Der er stigende efterspørgsel på bæredygtige restaurantoplevelser fra den danske befolkning, og flere restauratører ønsker at tage et større samfundsansvar. Det kræver nye løsninger på branchens største bæredygtighedsudfordringer, og dem vil et nyt projekt forsøge at finde.

– Bæredygtighed handler ikke kun om de aktiviteter der sker inden for virksomhedens egne fire vægge. Det handler også om samarbejdet med leverandører og deres underleverandører. Derfor er værdikæden afgørende for både konkurrencekraft og bæredygtighedsindsats, og også her skal verdensmålene spille en rolle som innovationsdriver, siger Mads Lebech, der er adm. direktør i Industriens Fond, hvor man gennem tidligere projekter har arbejdet målrettet med forbedring af leverandørsamarbejder.

Sammen med Global Compact Network Denmark og Danmarks Restauranter og Cafeer igangsætter Fonden nu projektet ”Verdensmål i værdikæden”.

Det nye initiativ vil med afsæt i FN’s 17 verdensmål koble industri og restauratører sammen for at løfte niveauet for den bæredygtige restaurant i Danmark. Og dermed også for den bæredygtige leverandør.

Projektet skal derfor identificere, teste og markedsmodne nye løsninger, som kan udbredes på tværs af brancher øge vækstpotentialet i de virksomheder, som udvikler løsningerne. Derfor munder projektet blandt andet ud i et løsningsgalleri, som kan fremvise de nye og gennemtestede danske løsninger.

Plastindustrien er også blevet inviteret ind i projektet, og brancheorganisationens miljøpolitiske chef Christina Busk glæder sig til at komme i gang:

– Vi ser frem til at deltage i arbejdet med bæredygtighed i den danske restaurant og cafebranche, hvor der er store potentialer for at optimere emballagen og øge plastgenanvendelsen. Ved en fælles indsats kan vi bidrage til at finde en del af de løsninger som på sigt kan gøre verdens ressourceforbrug mere cirkulært.

Fakta om projektet

• Projektet er et samarbejde mellem Industriens Fond, Global Compact Network Denmark og Danmarks Restauranter og Cafeer.

• Støttes af Industriens Fond med 4,7 mio. kroner.

• Projektet skydes i gang primo 2019 og varer i tre år.

• Projektet har fire faser:

– Screening og konkretisering af bæredygtighedsudfordringer

– Etablering af verdensmålspartnerskaber, som skal løse udfordringerne

– Produktinnovation, herunder test af løsningerne i restauranterne

– Udbredelse af løsningerne og løsningsmodellerne til andre restauranter og relevante brancher nationalt og globalt

• Konsulenthuset PlanMiljø skal blandt andre stå for verdensmålspartnerskaberne sammen med organisationer som for eksempel Stop Spild af Mad. Derudover kommer der til at være tæt samarbejde med Plastindustrien og andre industri- og brancheorganisationer.

• Projektet vil i samarbejde med DTU Foodlab gennemføre en tre dages hackaton med studerende hos DTU Skylab, som en del af produktinnovationsfasen.