Salling Fondene og føtex sætter skub i nyt havplastlaboratorium

Salling Fondene giver via føtex i Thisted penge til nyt bæredygtigt havplastlaboratorium. Projektet, STRANDET, vil sortere og genanvende havplast til nye produkter, så havplast fra Vesterhavet bliver brugt på ny.

Del:

Plastiklåg, plastikflasker og andet henkastet plastik i Vesterhavet bliver omdrejningspunktet for et nyt og bæredygtigt projekt i Thisted.

Kommunerne på Vestkysten anslår, at der hvert år strander 1000 ton plast på strandene, og der er derfor rigeligt af det, som projektet, STRANDET, nu vil sortere og genanvende i et laboratorium, så havplasten bliver lavet om til nye produkter og får ny værdi.

Iværksættervirksomheden STRANDET har modtaget en donation på knap 180.000 kroner fra Købmand Herman Sallings Fond, der er den ene af Salling Fondene. føtex, der er en del af Salling Group har indstillet det lokale havplastlaboratorium til Salling Groups ejere Salling Fondene, der blandt en række sociale og bæredygtige initiativer har valgt at donere penge til projektet.

Det glæder varehuschef i føtex i Thisted Palle Jensen, der lægger stor vægt på at gøre noget særligt for lokalmiljøet, herunder også at mindske plastik i havene og langs strandene i Thisted Kommune.

– Vi er glade for at kunne støtte STRANDET, som en naturlig del af det at tage ansvar for vores nærmiljø her i Thy. I føtex og på tværs af hele Salling Group arbejder vi målrettet på at fjerne al unødvendig plastik, så det betyder rigtig meget for os at kunne være med til at sætte skub i så spændende og vigtigt et projekt, der sikrer, at plastik ikke bare flyder i naturen, siger Palle Jensen.

Havplast får nyt liv

STRANDET indsamler plastik, der skyller ind på strandene langs den jyske vestkyst, men projektet har indtil nu manglet de sidste midler til etableringen af deres laboratorium i fiskerbyen Vorupør, der kræver renovering af lokaler, samt indkøb og installation af maskiner.

Laboratoriet ventes at være færdig i foråret 2019, hvor det vil være åbnet for gæster, så alle interesserede kan gå på opdagelse og se, hvordan havplasten får nyt liv.

– I STRANDET ønsker vi at sætte et lokalt fokus på problematikken med plastik i havene. Med støtten fra Salling Fondene, har vi mulighed for at udvikle vores laboratorium. Det giver os muligheden for at genanvende den havplast vi indsamler, og ikke mindst inspirere besøgende til, at vi alle har et ansvar og aktivt kan gøre noget for at mindske plastik i havene, siger Julie Müller, stifter af STRANDET.

Hos Thisted Kommune får projektet også en varm velkomst.

– Med den store donation fra Salling Fondene kan STRANDET nu komme et stort og vigtigt skridt videre i udvikling af et havplastlaboratorium. Et er indsamlingen af plast, som er så vildt vigtigt for vores natur, miljø og for menneskeheden, men ligeså vigtigt er det, at der forskes i at genanvende alt det umådelige meget plastik, der findes på jorden og i havene. Samtidig får vi et besøgssted så vi alle kan blive meget mere bevidste og kloge på, hvilken betydning vores valg har på naturen og vores klima, og det kan donationen bidrage til, siger borgmester i Thisted Kommune, Ulla Vestergaard (A).