”Vi ved ikke en skid om plast – men det kommer vi til”

Rune Steffensen (tv.), Lars Steffensen (midten) og Alex Steffensen (th.) er de familiemedlemmer, der star bag EPS-recycle.

Siden 2011 har EPS-recycle kværnet fiskekasser af plasttypen EPS i Danmark og Europa. I år, syv år senere, har virksomheden investeret 15 mio. kr. i nye maskiner, der dagligt skal omdanne op til 36 tons kværnet EPS til plasttypen PS – og en investering, der også betyder, at sønnerne kommer hjem.

Del:

Af Else Kathrine Schultz-Hansen, Plastindustrien. Artiklen er bragt i Magasinet Plast nr. 3 – 2018:

Hos EPS-recycle, ved de ikke en skid om plast – det siger de i hvert fald selv. Men på trods af den udtalelse, så har virksomheden gennem de sidste syv år arbejdet med at kværne og komprimere EPS. Og i juni måned i år kunne virksomheden for første gang tænde for de nye maskiner i den nye fabrik og begynde processen med at omdanne kværnet EPS til PS-granulat.

Lars Steffensen, der er far til de to grundlæggere af EPS-recycle (Alex og Rune), fortæller:

– Det er som at begynde på side ét. Vi er helt nye, og vi aner ikke en skid om plast – men det kommer vi til. Vi forsøger at lære det hele, så vi om fem år kan blive dem, man går til. For vi vil være specialister.

”Vi skulle have Rune hjem fra Århus”

Siden 2011 har virksomheden EPS-recycle indsamlet brugte fiskekasser, kværnet dem og efterfølgende komprimere det til blokke. I slutningen af 2017 besluttede familien, at det var tid til at udvide virksomheden og blive producent af råvarematerialet, PS.

Det var både en naturlig udvidelse, da virksomheden allerede arbejder med EPS. Men det skete også fordi Lars Steffensen så det som en mulighed for at få begge sønner hjem til Thisted.

– Alex bor allerede omkring Thisted, og hvis vi skulle have Rune hjem, så skulle vi udvide virksomheden. Han ville gerne arbejde med produktion af PS granulat – så var det var jo en oplagt mulighed for at få den sidste søn hjem fra Århus, fortæller Lars Steffensen.

Tre ejere, to virksomheder og én familie

I familien Steffensen har plast og særligt fiskekasser altid været en del af arbejdsdagen.

Lars Steffensen ejer virksomheden Hawfisk i Hanstholm, der køber og sælger fisk i Europa. Det var også med udgangspunkt i denne virksomhed, at ideen til EPS-recycle opstod.

– Hos Hawfisk havde vi i begyndelsen dagligt mellem en og to containere fyldt med fiskekasser. De fylder jo utroligt meget, men vejer intet, og derfor var det et problem at få det transporteret væk. Så undersøgte vi mulighederne for at komprimere det. Så købte vi en kværn og straks herefter begyndte vi at samle fiskekasser ind fra fiskehandlerne i Hanstholm – og det var faktisk sådan det hele begyndte, fortæller Lars Steffensen.

I dag er virksomhederne, Hawfisk og EPS-recycle, to forskellige virksomheder. Men de tre ejere hjælpes ad med de to virksomheder, for de er én familie. Derudover er der også noget andet, der binder dem sammen. Og det er kunderne. For det er blandt andet gennem Hawfisk´s kunder, at EPS-recycle får sine fiskekasser fra.

Kunder fra hele verden

EPS-recycle har kværne placeret ude hos flere af deres kunder. Både dem i Danmark, men også dem i udlandet. Det har, ifølge Lars Steffensen, været en nødvendig investering, da det ikke har været økonomisk rentabelt at flytte fiskekasserne uden de blev kværnet og komprimeret.

På nuværende tidspunkt får virksomheden det komprimerede materiale fra Sverige, Danmark, Polen, Holland og Frankrig. Men et kig ind i fremtiden viser, at det inden længe også vil komme fra USA, Skotland, Irland, England, Estland og Italien.

Familiens gyldne regel

Maskinerne i fabrikken på Høgevej kører 24 timer i døgnet, alle ugens dage. Og for at kunne opretholde produktionen i døgndrift, da arbejder familien ud fra en særlig regel:

– Vi har en gylden regel. Hver dag skal vi have mindst én lastbil, der kommer med 12,5 tons kværnet materiale til produktionen eller også skal vi køre 12 tons – kværnet EPS eller PS – herfra. Ellers kan vi ikke producere døgnet rundt. Og i løbet af et par år, så skulle vi gerne kunne producere 36 tons om dagen.

15 millioner kroner i investering til ny fabrik og nye maskiner

Den nye fabrik har betydet en samlet investering på op mod 15 millioner kroner, og vil være virksomhedens eneste af sin slags. Selvom den nye fabrik først blev taget i brug begyndelsen af juni måned, og alt endnu er nyt, så ved familien allerede nu, at fabrikken er for lille, og at den inden for de kommende par år skal udvides.

– Vi har en stærk tro på, at når vi har fået det hele til at køre, så kan vi udvikle rimelig hurtigt. Så vi ved godt, at vi har bygget for lidt plads.