Dansk plast-samarbejde modtager international pris for projekt i Roskilde Fjord

Partnerne i Projekt Plastfrit Hav modtog i går en Energy Globe Award hos det østrigske handelskammer i København. Fra venstre mod højre: Henrik Beha Pedersen (Plastic Change), Thomas Drustrup (Plastindustrien), Lone Mikkelsen (Det Økologiske Råd) og Claudia Sick (Plastic Change).

Partnerne i det danske Projekt Plastfrit Hav-samarbejde har netop modtaget en fornem international hæder i form af en såkaldt Energy Globe Award. Det er projektets aktiviteter med fokus på Roskilde Fjord, der fremhæves.

Del:

Projekt Plastfrit Hav er navnet på et partnerskab mellem brancheorganisationen Plastindustrien og de to NGO’er Plastic Change og Det Økologiske Råd, der blev indledt i 2014. Formålet har været at samarbejde omkring at finde løsninger på problemerne med plast i havet

Plastfrit Hav har fået anerkendelse fra flere sider, og torsdag den 23. august kunne endnu en fjer sættes i hatten. Her modtog et af parternskabets delprojekter – Projekt Plastfri Roskilde Fjord – nemlig en såkaldt national Energy Globe Award.

Prisen, der er stiftet af den østrigske energiingeniør Wolfgang Neumann, er også kendt som bæredygtighedens Oscar og er blandt de mest prestigefyldte priser på miljøområdet. Plastfri Roskilde Fjord er udvalgt som det bedste blandt 13 indstillede danske projekter.

Det er ekstremt vigtigt for os som branche at gå aktivt ind i kampen for bæredygtig brug af plast, hvor plasten aldrig ender i naturen, men bliver indsamlet og genanvendt til nye produkter. Her er Projekt Plastfri Roskilde Fjord et rigtig godt skridt på vejen.

Thomas Drustrup, adm. direktør, Plastindustrien

En lokal løsning på hvordan vi forhindrer plast i naturen

Formålet med Plastfri Roskilde Fjord har været at udvikle en lokal model for, hvordan plastforurening kan undersøges og takles i et naturligt økosystem, og hvordan lokalsamfundet kan involveres i arbejdet. Kilder og årsager til forurening samt forekomst i miljøet er blevet kortlagt, der er blevet undersøgt spildevand, testet ny renseteknologi, og borgere er blevet involveret for at sikre lokalt engagement omkring indsatsen mod plast i havet.

Adm. direktør i Plastindustrien Thomas Drustrup siger:

– Det er ekstremt vigtigt for os som branche at gå aktivt ind i kampen for bæredygtig brug af plast, hvor plasten aldrig ender i naturen, men bliver indsamlet og genanvendt til nye produkter. Her er Projekt Plastfri Roskilde Fjord et rigtig godt skridt på vejen. Projektaktiviteterne spænder fra forskning og produktudvikling til meget borgernære aktiviteter og er et rigtigt stærkt bevis på, hvad vi kan opnå, når industri, NGO’er, uddannelsesinstitutioner og civilsamfundet arbejder sammen.

Projektet har leveret ny forskning og lokalt engagement

Stifter og direktør hos Plastic Change Henrik Beha Pedersen lægger særlig vægt på, projektets resultater er med at sikre lokalt ejerskab og folkelig opbakning:

– Plastfri Roskilde Fjord har givet os nogle værdifulde erfaringer med at inddrage lokale borgere og netværk i arbejdet med at undgå plast i havmiljøet. De erfaringer kan vi tage med os i vores videre indsats for at engagere befolkningen i kampen mod plastforurening. Vi har brug for den folkelige opbakning, hvis vi skal påvirke politikerne til en effektiv indsats.

Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i miljøorganisationen Det Økologiske Råd, siger:

– Der er stadig lang vej, før vi kender nok til de væsentligste kilder til plastforureningen af havene. Men dette projekt har ledt nogle vigtige forskningsresultater med sig. Bl.a. har vi kortlagt, hvilke plastmaterialer der belaster vandmiljøet mest, herunder at haglpatroner ved affyring efterlader plastikhylstre i naturen. Det er vigtig viden, som er fremlagt for EU-Kommissionen. Det er meget glædeligt, når ens arbejde kan bidrage til forbedret EU-regulering.

Udover partnerskabets deltagere har Aarhus Universitet, Roskilde Universitet, Alfa Laval, EnviDan, Bjergmarken Renseanlæg (FORS A/S), Nationalmuseet, Nationalpark Skjoldungernes Land samt en række lokale aktører, foreninger og borgere ved fjorden medvirket i projektet.  Den nationale hæder betyder, at projektet nu sammen med projekter fra 181 andre lande indgår i konkurrencen om den internationale Energy Globe Award, der afgøres senere på året.