Nyt genanvendelsesanlæg af EPS åbner i Holland

Et nyt anlæg med fokus på genanvendelse af EPS står snart helt klar til brug i Holland. Foto: circulary.eu.

I år vil et nyt genanvendelsesanlæg stå klar i Holland. Anlægget, der vil kunne håndtere op mod 3000 tons EPS affald årligt, vil være det første af sin art, der kan genanvende brugt EPS, der indeholder HBCDD til nyt EPS uden HBCDD, som vil kunne blive brugt til nye produkter af høj kvalitet.

Del:

EU Kommissionen offentliggør inden for kort tid nye krav for genanvendelsen af plast. En samlet europæisk EPS branche, herunder også de danske EPS producenter, etablerer derfor et nyt genanvendelsesanlæg i Holland.

Anlægget kan håndtere op mod 3000 tons EPS affald årligt. Det særlige ved anlægget er, at det kan håndtere EPS affald, der indeholder HBCD, og som derfor har været problematisk at håndtere tidligere. Anlægget skal sikre, at forskellige former for EPS kan blive genanvendt og blive til nye produkter af høj kvalitet.

I disse dage arbejder håndværkere på at blive færdige med et nyt genanvendelsesanlæg i Holland, der forventes at stå færdigt i år. Anlægget bliver dermed det første af sin art til at genanvende den brugte EPS, der indeholder HBCDD til ny EPS uden HBCDD. HBCDD blev anvendt til selvslukkende materialer i byggeriet og var bl.a. i Tyskland et lovkrav at anvende i isoleringsmaterialer.

Fra murisolering til cykelhjelm

Anlægget er et demonstrationsanlæg, der vil kunne håndtere ca. 3000 tons EPS affald om året. Jakob Clemen, miljøkonsulent i Plastindustrien, udtrykker glæde ved etableringen af det nye anlæg:

– Det er meget positivt, at branchen etablerer dette anlæg, for der er et behov for at øge genanvendelsen af EPS i EU. Når EPS affaldet samtidig kan genanvendes til en kvalitet, der kan bruges som råvarer til nye EPS produkter, er det helt i tråd med intentionerne om etablering af en cirkulær økonomi.

Anlægget skal ikke blot håndtere isoleringsmaterialer fra byggeriet, men også forskellige former for emballager. Særligt i de emballager, der importeres fra Østen, har det vist sig, at HBCDD ofte er tilsat. Dermed kan al EPS tilsat HBCDD sendes til anlægget i Holland og blive genanvendt til nye råvarer, der kan være med til at skabe nye gode produkter af høj kvalitet.

LÆS OGSÅ: Ny hjemmeside om 98 % luft og kun 2% plast!