Komposit-plast vinder frem i byggeriet

Komposit-plast udgør et stadig mere anvendt alternativ til traditionelle byggematerialer. Facadebeklædninger, tagkonstruktioner og gang- og cykelbroer er eksempler på udnyttelsen af kompositmaterialernes store styrke, lave vægt og lange levetid.

Del:

Projekterende og udførende i byggeri og anlæg har i stigende grad fået øjnene op for de muligheder, som kompositmaterialer giver.

Kompositplast er er plastmaterieler, der er forstærket med forskellige former for fibre. Den mest anvendte kombination er glasfiber og umættet polyester. I de senere år har mere avancerede løsninger set dagens lys. Det drejer sig blandt andet om kombinationer af fibre og plast med andre egenskaber – fx kulfiber, aramidfiber, plantefiber, vinylester, epoxy og fenol.

Fra vinduer til broer

I byggeriet finder en mangfoldighed af forskellige kompositprofiler anvendelse til fx vinduer, vinduesrammer og facader. Kompositternes gode termiske egenskaber betyder her, at der kan spares rigtig meget energi. Vejbroer, gang- og cykelbroer kan i dag også fremstilles med kompositter, hvilket giver reducerede vedligeholdelsesomkostninger sammenlignet med traditionelle broer.

Kunstmarmor, som vi kender fra bordplader i køkkenet, er også kompositter, som blandt andet udmærker sig ved at have en brudstyrke der er op til 2½ gange større end beton.

Indenfor affalds- og spildevandsområdet, er affaldscontainere, beholdere og afdækninger i renseanlæg, kloakforinger samt fittings og rør ofte fremstillet af hårdføre kompositter.