Ny dansk analyse skal synliggøre bæreposernes grønne egenskaber

Med en ny undersøgelse vil miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen have gjort det klart, om plastbæreposen, stofposen eller en tredje mulighed er det mest miljøvenlige valg i en dansk kontekst. Plastindustrien bakker op om initiativet, da posedebatten i øjeblikket er præget myter og usikkerhed.

Del:

Køber du plastbæreposer til dine varer i supermarkedet, eller har du en stofpose, du bruger igen og igen? Uanset hvad kan det være svært at vide, hvad der er bedst for miljøet. Det vil miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) nu have undersøgt ifølge en pressemeddelelse fra ministeriet.

– Mange har en mening om, hvilken slags pose der er bedst. På det seneste er der også dukket bioplastposer op. Både som forbruger og minister vil jeg gerne have, at det er nemt at vælge den bedste løsning for miljøet. Derfor sætter jeg nu gang i en undersøgelse, der skal skabe klarhed, siger han.

460 mio. plastbæreposer – om året

Det er DTU, der med en såkaldt livscyklusvurdering skal sammenligne miljøbelastningen ved at bruge bæreposer af plast, stof, papir eller bioplast. Ministeren ser et klart behov for undersøgelsen.

– Vi bruger omkring 460 millioner plastbæreposer om året, bare i Danmark. Hvis det nu viser sig, at stofposer eller noget andet er bedre for miljøet, så kan forbrugerne virkelig gøre en forskel. Men lige nu ved vi det simpelthen ikke. For selvom stofposen kan genbruges, belaster den miljøet mere ved produktionen. Vi har brug for at vide, hvad der er op og ned for at kunne træffe et oplyst valg, som forbrugere, siger Esben Lunde Larsen.

Butikker efterspørger viden

Det skønnes, at omkring 350 mio. af plastikposerne sælges i supermarkeder, mens den resterende del udleveres – ofte gratis – i forbindelse med fx køb af tøj og sko.

Fordelt på hele befolkningen svarer forbruget af plastbæreposer til 182 poser eller 3,6 kg plast eller 130 plastikflasker (0,5 liter) pr. husstand. Disse og andre data inddrages i bæreposeundersøgelsen, der ventes færdig i slutningen af året.

Jakob Lamm Zeuthen fra Dansk Erhverv, der er med i projektet, siger:

– Der er stor efterspørgsel på denne undersøgelse blandt vores medlemmer. Forhåbentlig kan vi snart give svar på, hvilke typer bæreposer der er de bedste for miljøet, så vores medlemmer lige fra supermarkeder til tøjbutikker kan tage beslutning om, hvilke typer poser de vil bruge på et oplyst grundlag, siger Jakob Lamm Zeuthen.

Også Christina Busk fra brancheorganisationen Plastindustrien er med i projektet.

– Det er et rigtig godt initiativ, at der nu bliver gennemført en grundig dansk analyse, da debatten om bæreposer i øjeblikket er præget af myter og stor usikkerhed. Plast er i mange sammenhænge et godt materialevalg, og vi ser frem til at få kastet lys overfor de forskellige slags posers grønne egenskaber, siger hun.