Foto: TV MIDTVEST

Thomas Drustrup i TV-debat: Danmark skal være et grønt foregangsland

Plastindustriens adm. direktør Thomas Drustrup deltog fornylig i en TV-debat på TV2 MIDTVEST med fokus på kampen mod plast i havet sammen med bl.a. folketingsmedlemmer fra S og V. I debatten slog Thomas Drustrup fast, at han ser perspektiver i, at vi i Danmark kan eksportere vores viden og grønne teknologi til f.eks. lande i Afrika og Asien.

Del:

Debatten om plast i havet – og måske i særdeleshed om mikroplast i havet – får mere og mere synlighed i medierne, hvilket også var tilfældet den 19. september, hvor debatprogrammet Krydsfelt på TV2 MIDTVEST havde plast på agendaen.

Blandt gæsterne i studiet var Plastindustriens adm. direktør Thomas Drustrup, der lagde fra land ved at forklare, hvad Plastindustrien tænker om mængden af plast i natur og hav:

LÆS OGSÅ: Plastindustrien og NGO’er: Fund af plastfibre i drikkevand understreger behov for mere dansk forskning

– Svaret er entydigt: Der er for meget. Vi har at gøre med en problemstilling, som er utrolig alvorlig, og som vi tager enormt seriøst, siger Thomas Drustrup og fortsætter:

En klar udfordring er, at vi ikke har information og data om, hvor meget plast, der rent faktisk er. Vi har dog nogle bud, som vi alle er forholdsvis enige om. Vi ved f.eks., at 80 pct. af al den plast, der ligger i havet, kommer fra land. Vi ved også, at 60 pct. af al den plast, der ligger i havet, kommer fra fem-seks lande i Asien.

Thomas Drustrup, adm. direktør, Plastindustrien

– Vi er dog også i Danmark i fuld gang med at gøre noget ved det udfordringen, siger Thomas Drustrup – blandt andet med henvisning til Projekt Plastfrit Hav, som er et samarbejde mellem industri og NGO’er, der arbejder løsningsorienteret for mindre plast i havet.

LÆS OGSÅ: Projekt Plastfrit Hav: Plastindustrien og NGO’er i fælles kamp mod plast i havet

Danmark skal være et foregangsland

I debatprogrammet, der også havde besøg af adm. direktør for genanvendelsesvirksomheden Plastix, Hans Axel Kristensen, blev det også debatteret, hvor den danske plastbranche er på vej hen.

Selv arbejder Plastix aktivt for en cirkulær dagsorden ved at producere plastgranulater af brugte fiskenet. Og spørger man Thomas Drustrup, er der da også god grund til dansk optimisme, hvad angår den grønne dagsorden.

– I Danmark er vi heldigvis rigtig langt fremme. Det er vi f.eks. hvad angår spildevandsrensning og grøn teknologi inden for mange områder, fortæller Thomas Drustrup og fortsætter:

– Når vi ved, at en stor del af den forurening, der er i naturen, eksempelvis kommer fra Afrika og Asien og andre lande, hvor man ikke har den samme struktur og viden, som vi har herhjemme, så filosoferer jeg over, hvordan vi kan skabe nogle løsninger. Det handler om at få skabt så stort et teknologisk forspring, at vi kan gå ud og inspirere og gerne eksportere vores kompetencer til andre steder i verden.

Det kan medføre, at Danmark både får noget vækst og viden, som vi kan handle med. Så vi både kan være med til at løse miljøudfordringen og samtidig positionere Danmark som et innovativt og teknologisk førende land.

Thomas Drustrup, adm. direktør, Plastindustrien

LÆS OGSÅ: Stor tilstrømning til udstillingen ‘Plast i en cirkulær økonomi – sådan gør vi i praksis’

Se hele debatten

Herunder kan du se hele debatten mellem Thomas Drustrup, Hans Axel Kristensen, Thomas Danielsen (V) og Christian Raabjerg Madsen (A).