PlastBlog: Mikroplast i kosmetik skal udfases via EU

I Weekendavisen argumenterer Clara Bruun Sandbye fra PlastikOperationen for et dansk totalforbud imod anvendelsen af mikroplast i kosmetikprodukter. Plastindustriens Christina Busk mener imidlertid, at det vil have langt mere effekt for både borgere og miljøet at sætte ind på EU-niveau.

Del:

I Weekendavisen (30/12/16) opfordrede Clara Bruun Sandbye (PlastikOperationen) både til at sætte et mere generelt fokus på udfordringen med mikroplast i havet og mere specifikt til at indføre et dansk totalforbud imod anvendelsen af mikroplast i kosmetikprodukter.

Som brancheorganisation for de danske plastvirksomheder er vi i høj grad optaget af at sikre, at plast ikke på nogen måde ender i naturen. Plast er nemlig et nyttigt og værdifuldt materiale, som vi skal blive endnu bedre til at indsamle og genanvende.

Der er dog også eksempler på, hvor det giver knap så god mening at bruge plast. Derfor er jeg enig med Clara Bruun Sandbye i, at mikroplast ikke hører hjemme i kosmetiske produkter. Vi ved, at der eksisterer gode alternativer, hvorfor det giver god mening at substituere.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) meldte sidste år klart og tydeligt ud, at han forsøger at samle opbakning til et fremtidigt EU-forbud imod mikroplast i kosmetik. Det er en fremgangsmåde, som jeg er meget enig i, da jeg ikke mener, at Clara Bruun Sandbyes forslag om et dansk forbud i praksis vil gøre en forskel.

Et forbud er nemlig først effektivt for både miljøet og borgerne, hvis det sker i regi af EU. For det første er Danmark et meget lille marked, hvorfor de færreste internationale kosmetikproducenter vil omlægge deres produktion ’bare’ for at imødekomme dansk særlovgivning. For det andet er mikroplast i havet et globalt problem, hvorfor vi skal have flest mulige lande til at støtte op om kampen.

Vigtigt med mere viden og forskning

I sit debatindlæg nævner Clara Bruun Sandbye korrekt, at det mangler dybdegående viden om kilder til mikroplast i miljøet og ikke mindst information om, hvordan mikroplast påvirker dyr og mennesker.

Det er årsagen til, at Plastindustrien i samarbejde med de to NGO’er Plastic Change og Det Økologiske Råd har opstartet Projekt Plastfrit Hav.

Et af projektets aktiviteter bliver nævnt af Clara Bruun Sandbye, og det er nemlig et forsøg med membranteknologi til oprensning af mikroplast, der pt. foregår på Bjergmarkens Rensningsanlæg i Roskilde. Vi kan dog først om nogle måneder sige noget mere præcist om forsøgets resultater.

Overordnet set er der dog ingen tvivl om, at vi står med en miljømæssig udfordring, som kun kan løses, hvis der bliver investeret massivt i mere forskning på området. Viden er forudsætningen for, at politikere, myndigheder, virksomheder, og forbrugere i fællesskab kan nå frem til de rette løsningsforslag, der reelt set mindsker mængden af plast i havet.