Letbæk Plast vil gerne genanvende mere – men materialet mangler

På Letbæk Plast gør de det, som mange lige nu taler om: De genanvender plast, og de gør det i stor stil. Af virksomhedens råvareforbrug på 3.000 tons årligt er 60 procent genanvendte materialer.  Administrerende direktør Helle Spicker så gerne, at den andel var endnu højere, men desværre lader det sig ikke gøre af den simple grund, at materialet mangler: – Jeg kunne godt se os bruge 10 til 15 procent mere genbrugsplast, hvis altså bare materialet var der, og prisen var rimelig, siger hun.

Del:

Letbæk Plast blev grundlagt i 1973 midt i en tid med oliekrise og ustabile og prissvingende råvareleverancer. Det gjorde, at virksomheden helt fra starten satsede på genanvendte materialer for at kunne være sikker på stabile leverancer til en fornuftig pris. Virksomheden har altså gjort genbrug til et varemærke længe før, det for alvor blev moderne. Det fortæller administrerende direktør i virksomheden Helle Spicker:

Spicker så gerne, at virksomheden havde en endnu højere andel af genbrugsplast, men desværre er det lige nu ikke muligt af den simple grund, at materialet mangler:

– Som det er nu, kan det være rigtig svært at få fat i den genbrugsplast, vi skal bruge i vores produktion. Vi kunne sagtens bruge meget mere, men problemet er prisen og tilgængeligheden. De to ting hænger selvfølgelig sammen: Den manglende tilgængelighed presser prisen op. Jeg kunne godt se os bruge 10 til 15 procent mere genbrugsplast, hvis altså bare materialet var der, og prisen var rimelig.

Genbrugsplast bliver til trafikkegler

Helle Spicker er anden generation af familien, der sidder for bordenden i Letbæk Plast, som i dag har 55 medarbejdere. Hovedsædet ligger i den vestjyske by Tistrup nord for Varde. Derudover har virksomheden også produktion i byen Gårde ikke langt derfra. Letbæk Plast har et meget bredt produktsortiment og leverer både forskellige artikler til landbruget, ekstruderer kabelrør, kabelslanger og folier og har en bred trafikserie. Det er i trafikserien, at genbrugsplasten primært bliver brugt til produkter som fartdæmpere, dæksler og i fødderne til de klassiske orange vejpæle.

For Letbæk Plast handler genanvendelsen om hele tiden at kunne finde en fornuftig pris og en fornuftig løsning rent praktisk. Virksomheden har intet spild fra deres produktion. Foruden genanvendelse af eget spild, så opkøber virksomheden brugt plast mange steder fra. Fra genanvendelsesvirksomheder, lokale renovationsselskaber og fra andre plastproducerende virksomheder. Geografisk kommer den genanvendte plast også fra mange egne. Danmark, Norge, Sverige og de baltiske lande er blandt hovedleverandørerne.

Genbrugte materialer efterlyses

– Vi kunne da godt ønske, at der var flere større spillere på banen, der havde større partier af genbrugte materialer med klare specifikationer. Lige nu foregår det meget gennem netværk. Nogen der kender nogen, som ved, hvad vi har brug for, og som derfor kontakter os. Så får vi tilsendt en prøve, og så vurderer vi, om vi kan bruge det. Typisk henter vi det selv i vores egne lastbiler, der har været ude med vare og i stedet for at køre tomme hjem, så tager de materialer med tilbage, som vi så knuser til granulat hos os, fortæller Helle Spicker.

Den administrerende direktør tilføjer:

– Alt materiale kan i og for sig genbruges, hvis du har et slutprodukt at putte det i. Når det sagt, så er det jo ingen hemmelighed, jo bedre affaldet bliver sorteret, jo nemmere er det at bruge det. Derfor vil vi helst også have produktionsspild fra andre virksomheder, fordi det oftest er meget rent. Men vi kunne også sagtens bruge mere plast fra genbrugspladserne, hvis det bare er ordentligt sorteret. Vi har f.eks. et godt samarbejde med det lokale kommunale renovationsselskab ESØ. De ved, hvad vi kan bruge, og så kan de fortælle til genbrugspladserne, hvordan skal være, før vi tager det.

Genbrug fungerer ikke som salgsargument

Selvom genbrug i dag er blevet et brandvarmt emne, så er det ikke Helle Spickers erfaring, at kunder vælger hendes produkter på grund af virksomhedens brug af genanvendt plast. Det til trods for, at Letbæk Plast har mange kunder som sælger til det offentlige med grønne indkøbskrav:

 – Vi oplever ikke, at det betyder det store for kunderne, om det er genanvendt materiale eller ej. Her handler det primært om pris, og sekundært om at kunne levere hurtigt og have en bred vifte produkter, så kunden kun behøver at handle hos os.

Hun siger videre:

– Hvis man skal købe dansk, og man skal købe genbrug, så skal man gøre det hos os. Det er da et argument, vi prøver at bruge overfor vores kunder. Vores priser er jo også, som de er, fordi vi producerer i Danmark. Når det er sagt, så er det bare sådan, at dem der køber produkterne, de kigger på prisen. Vi er jo ikke ene om at fremstille de her produkter, og konkurrencen er jo en del af det. Kan andre gøre det billigere, så er der en chance for, at vi mister vores kunde.