Reportage: Plastbranchen udvekslede erfaringer på udsolgt LCA-konference

65 personer var samlet til konferencen om klimadata og plast. Find præsentationerne og læs om arrangementet.

Plastindustrien samlede branchens aktører til konference på Fyn for at belyse emnet klimadata og plast, og hvordan plastbranchen kan navigere i en verden med stigende krav til dokumentation og miljøregnskaber. Læs om konferencen og find præsentationerne her.

Del:

Hotel Faaborg Fjord dannede rammen om Plastindustriens konference med titlen “Klimadata og plast – en status på LCA i plastbranchen” torsdag den 28. september.

Med 65 deltagere – herunder virksomhedsledere, bæredygtigheds- og produktionsansvarlige og eksperter i CO2-regnskab og livscyklusanalyser – var den fuldt bookede konference et vidnesbyrd om branchens store engagement i arbejdet med klimadata samt vilje til at adressere udfordringer, muligheder og fremtidsperspektiver på området.

I lyset af det stigende politiske fokus på klimadata og virksomheders miljøregnskaber blev deltagerne præsenteret for aktuel viden gennem præsentationer med både nationalt og europæisk perspektiv. Programmet bød også på en håndfuld case-oplæg og god mulighed for åben dialog, hvilket fremmede udvekslingen af erfaringer og diskussionerne om fremtiden på klimadataområdet.

Afslutningsvis blev Målbar’s screeningværktøj gennemgået og diskuteret som et eksempel på et branchespecifikt værktøj. I konferencesalen var der bred enighed om, at plastbranchen har behov for at konsolidere indsatsen med klimadata, arbejde hen imod en strømlinet tilgang til klimadata og et fælles redskab til LCA-analyser for plast for at stå endnu stærkere i mødet med fremtidens krav.

Download konferencens oplæg

Styrk din forretning med klimadata

v/ Michael B. Thomsen, Senior Vice President, Zirq Solutions

Klimadata og dokumentation fylder på den politiske dagsorden, og der er mange nye krav til produktionsvirksomheder i vente. Michael B. Thomsen fortalte om Zirq Solutions arbejde med klimadata og øvrige initiativer, som peger virksomheden i en bæredygtig retning.

Bedre Klimadata: Hvornår og hvordan? BONSAI-databasen

v/ Jannick Schmidt, Professor, Fakultet for IT og Design, AAU

Hvad er en LCA-analyse, og hvilke forskelle og faldgruber har de forskellige tilgange og metoder til LCA? Jannick Schmidt gav et lynkursus i livcyklusanalyser og fortalte om projektet ‘Bedre Klimadata’ – herunder BONSAI-databasen – som skal sikre mere korrekte og transparente data.

PlasticsEurope Eco-profiles: Program Status and Perspectives

v/ Guy Castellan, Sustainability Projects Manager, Plastics Europe

Guy Castellan præsenterede Plastics Europe’s Eco Profiles-program og -database og gav en status på data-opdatering og de europæiske bestemmelser af miljøpåvirkning på plast i fremtiden.

LCA and Product Carbon Footprints for the Plastics Industry

v/ Mara Boitz, Global Account Manager, Carbon Minds

Carbon Minds er specialiseret i livscyklusvurderinger – særligt inden for kemikalie- og plastindustrien. Mara Boitz fortalte om arbejdet med at hjælpe virksomheder med at forstå og reducere deres CO2-aftryk ved at gøre LCA-data tilgængelig og forståelig.

Case: Dokumentér klimagevinsten ved genanvendt plast

v/ Dennis Lyhne, R&D ingeniør, RC Plast

Dennis Lyhne introducerede en CO2-beregner udviklet af RC Plast, som viser besparelserne ved at vælge genanvendte frem for virgine plastråvarer. Dette værktøj, en del af et Made-projekt med Force Technology, skal tydeliggøre CO2-aftryk og potentielle besparelserne. RC Plast arbejder på at få en certificering og tilpasse til skiftende kunde- og lovgivningskrav.

Case: CO2-beregninger på fleksible emballager

v/ Malene Villadsen, Miljø og bæredygtighedsspecialist, Polyprint

Malene Villadsen fra Polyprint delte virksomhedens rejse gennem tre runder af CO2-beregninger for fleksible emballager. Selvom processen har været udfordrende, og den tredje version netop er blevet færdig, påpeger hun, at indsatsen har været det værd.

Case: Become Material-smart with Polykemi’s calculator

v/ Henrik Palokangas, Sustainability specialist, Polykemi.

60 – 80% af et produkts CO2-aftryk stammer fra materialet. Derfor er det afgørende at træffe de grønnest mulige materialevalg og få indsigt i, hvor der er besparelser at hente. Henrik Palokangas præsenterede Polykemi’s LCA-værktøj, som vejleder kunder i at spare på CO2-aftyrykket gennem materialevalg.

Case: LCA & Pippi – Genanvendt hustandssorteret PP og PE

v/ Maria Dahl, produktudvikler & Franz Cuculiza, adm. direktør, Aage Vestergaard Larsen

AVL arbejder på et LCA-projekt på mekanisk genanvendt PCR husholdningssorteret PE og PP oparbejdet på Pippi. Maria Dahl og Franz Cuculiza fortalte om processen, som inkluderer at skabe transparenthed om valg af råvarer, etablere en aktuel status på miljøpåvirkning og finde “hotspots” – områder med stort forbedringspotentiale.

Debat: Test af MÅLBAR’s screeningsværktøj for plast

v/ Anders Koefoed, MÅLBAR og Michael Bayer Thomsen, Letbek

Anders Kofoed introducerede MÅLBAR’s nye online screeningsværktøj designet til plast. LETBEK har afprøvet værktøjet, og Michael Bayer Thomsen delte indsigt fra testprocessen. Dette blev efterfulgt af en debat om værktøjets potentielle fremtidige anvendelser.