Folkeskoleelever var i erhvervspraktik i plastbranchen

Erhvervspraktikanterne besøgte blandt andet virksomhederne Berry Superfos i Randers og Idé-Pro i Skive. Foto: Plastindustrien

17 folkeskoleelever fra hele landet var i marts i erhvervspraktik på Den Jyske Håndværkerskole i Hadsten for at lære plastbranchen at kende. Eleverne sov på skolen, besøgte plastvirksomheder og prøvede selv kræfter med plastproduktion, genanvendelse og 3D-print.

Del:

Artiklen er også bragt i Magasinet Plastforum – nr. 30 – 26. april 2024.

Skrevet af Martin Skajaa Wøldike, kommunikationschef i Plastindustrien

Praktikugen bød på mange forskellige aktiviteter, blandt andet 3-kamp i Lalandia, hvor eleverne skulle dyste mod hinanden. Foto: Thomas Mikkelsen

For at få flere til at overveje en fremtid i plastbranchen, havde Plastindustrien i samarbejde med Den Jyske Håndværkerskole i Hadsten inviteret 17 folkeskoleelever inden for til en uges erhvervspraktik. Eleverne kom fra hele landet og boede i ugens løb på skolen for at opleve hverdagen som plastmagerelev.

– Med det nye praktikforløb har vi ønsket at tilbyde de unge en attraktiv og udfordrende erhvervspraktik, som både er engagerende, sjov og lærerig. Forhåbentligt betyder det også, at flere af dem på et senere tidspunkt i deres liv vil vælge en fremtid i plastbranchen som enten plastmager, designer, ingeniør eller anden mellemlang eller videregående uddannelse med speciale indenfor plast, siger adm. direktør i Plastindustrien, Thomas Drustrup.

Erhvervspraktikanterne besøgte blandt andet virksomhederne Berry Superfos i Randers og Idé-Pro i Skive. Foto: Plastindustrien

Praktikugen begyndte i Lalandia, hvor erhvervspraktikanterne blev rystet sammen i 3-kamp med forskellige konkurrencer. Derefter gik turen til virksomhederne Zebicon og Davinci for at se, hvordan man scanner og 3D-printer på en industriel skala. Praktikanterne besøgte også plastvirksomheden Berry Superfos i Randers og så, hvordan emballage bliver designet og produceret. Idé-Pro i Skive fortalte, hvordan man som virksomhed udvikler plast-projekter ud fra kundernes ønsker.

Erhvervspraktikanterne prøvede blandt andet at termoforme og ekstrudere på den Jyske Håndværkerskole. Foto: Thomas Mikkelsen

I løbet af praktikugen havde de 17 erhvervspraktikanter fået til at opgave at designe et emne i plast med udgangspunkt i bæredygtighed og ressourceforbrug. Eleverne var også med til at prøve kræfter med plastproduktion på Den Jyske Håndværkerskole. Her fik de selv lov til at ekstrudere, udskære og termoforme, samt kværne plast til genanvendelse. Som afslutning på praktikken præsenterede eleverne projektet for deres skolelærere, venner og familie.

Tilbagemelding fra en af eleverne

Carl Rasmussen fra Sletten Skole i Krogsbølle på Nordfyn var én af de skoleelever, der havde taget imod tilbuddet om at komme i erhvervspraktik i plastbranchen.
– Jeg er meget i tvivl om, hvad jeg skal lave i fremtiden, så det var en god mulighed for at lære lidt mere om plastmageruddannelsen. Og indtil videre har det været virkelig spændende. Vi har blandt andet lavet vores egne prototyper. Det var ret spændende. Så det kan da godt være, jeg vil overveje den her uddannelse, siger han.

Udover plastmageruddannelsen og værktøjsmageruddannelsen har danske plastvirksomheder også brug for medarbejdere med andre færdigheder, blandt andet ingeniører med specialiseret viden om plast.

Plastindustrien vil nu evaluere den nye erhvervspraktik og se på mulighederne for at gentage erhvervspraktikken i plastbranchen.