50 år med ekstrudering af plast

Lynddahl - Bjarne, Jenny og Rasmus
Bjarne, Jenny og Rasmus Lynddahl (th.) foran familievirksomheden. Foto: Lynddahl

I juni 2023 kan familievirksomheden LYNDDAHL A/S fejre 50-års jubilæum. Et halvt århundrede med udvikling, design, ekstrudering og produktion af plastprodukter. Den flotte milepæl skal fejres og markeres lokalt i Ribe, hvor virksomheden har haft sine rødder siden den spæde start i 1973.

Del:

Artiklen er bragt i Magasinet Plast – nr. 2 – 28. april 2023

Meget er sket siden Bjarne og Jenny Lynddahl grundlagde LYNDDAHL A/S. Dét der startede som en hobby i en vognmandsgarage, er gennem årene vokset til en professionel forretning med levering til hele verden. Da deres søn Rasmus Lynddahl overtog roret i 2013, fik han sat sit eget tydelige præg på virksomheden. Han formåede at forene det gamle plasthåndværk med moderne industriproduktion og samtidig føre passionen, traditionerne og værdierne videre.

Virksomheden vækstede meget gennem årene og i 2021 og 2022 blev den kåret som Børsen Gazelle. En titel som er meget unik at få som produktionsvirksomhed med så mange år på bagen.

LYNDDAHL producerer i dag både slanger og biomedier.

Slanger til kundespecifikke formål

Lynddahl A/S - haveslanger
Slanger har altid været den største del af forretningen i LYNDDAHL A/S. Blandt andet haveslager. Foto: Lynddahl

Slanger har været kerneproduktet siden Bjarne Lynddahl stiftede virksomheden den 1. juni 1973. Det har altid udgjort den største del af forretningen, og det gør det stadig den dag i dag. Det gælder forskellige slanger til kundespecifikke formål, blandt andet haveslanger til hobby- og professionelt brug, men også mange typer af tekniske slanger til transport af luft og vand.

– I de seneste år har vi foretaget flere tiltag i slangeproduktionen. Vi haft fokus på effektivisering og automatisering. For eksempel ved at investere i flere robotter til at overtage de manuelle, gentagende og belastende arbejdsgange. Det sikrer et bedre fysisk arbejdsmiljø for vores medarbejdere, og så kan vi udnytte deres ressourcer, kompetencer og faglighed andre og mere værdifulde steder, fortæller Rasmus Lynddahl, der i dag er CEO i familieforetagendet.

Biomedier til biologisk vandrensning

Biomedier til biologisk vandrensning er noget LYNDDAHL bl.a. producerer til deres eget tyske søsterselskab MUTAG. Det inkluderer produktet Mutag BioChipTM som anvendes til at rense spildevand i reaktorer og tanke. For eksempel i råstofindustrien, papirindustrien, fødevareindustrien, samt i stålværker og kommunale anlæg.

– Med den grønne omstilling for øje har vi sammen med MUTAG sidste år udviklet et nyt produkt; Mutag EcoChipTM, der er lavet af spildmateriale fra vores produktion såsom overskud eller udskæringer, der granuleres i vores egne produktionsfaciliteter. Produktet har nøjagtigt samme design, kvalitet og ydeevne som det originale produkt, men er mere miljøvenligt, fortæller Rasmus Lynddahl.

MUTAG har kontor i den tyske by Chemnitz og har netop etableret administration og laboratorie til deres danske afdeling i Ribe. Med laboratoriet kan de i fremtiden arbejde mere fokuseret med at teste, kvalitetssikre og udvikle produkter.

Mikrorør til fibernet

Udover LYNDDAHL A/S, har Rasmus Lynddahl også ejerandel i selskabet LYNDDAHL Telecom, som producerer mikrorør til fibernet i Telecom-industrien. Projektet tog sin start tilbage i december 2017, men der skulle gå hele 3 år, før der i februar 2020 kunne sættes gang i byggeriet af produktionshal, administration og laboratorie til selskabet.

– Med udrulningen af 4G og 5G i flere lande har det været et eksplosivt voksende marked for os, med levering til energiselskaber, teleselskaber, FTTH-projekter, entreprenører samt private og offentlige kunder. Væksten har allerede medført behov for udvidelse af kapaciteten og vi har derfor foretaget investeringer i flere nye produktionslinjer for at kunne matche efterspørgslen, fortæller han.

Ved udgangen af 2023 forventes det, at produktområdet medfører en fordobling af virksomhedens samlede omsætning.

Bjarne Lynddahl
Bjarne Lynddahl startede virksomheden i 1973 sammen med sin hustru Jenny. Bjarne Lynddahl gik bort i august 2022. Foto: Lynddahl

Fejring af 50-års jubilæum

LYNDDAHLs 50års jubilæum bliver markeret med en reception for kunder og forretningsforbindelser den 2. juni 2023 fra k. 13-16, samt to store arrangementer for virksomhedens medarbejderne og deres familier den 3. juni 2023.

– Min far, som vi mistede sidste år, ville have været stolt af at se sit livsværk opnå denne 50-årige milepæl. Han er en stor del af vores historie og ophav, så derfor har det også været vigtigt for os at planlægge jubilæet i hans ånd. Den store jubilæumsfest for medarbejdere og påhæng bliver derfor en musikfestival, hvor der både vil være mad og musikalske indslag til ære for ham, fortæller Rasmus Lynddahl.