Nyt Faerch-anlæg åbnet i Holland

Plastindustrien deltog i åbningen af Faerchs nye genanvendelsesanlæg i Holland. På billedet er det Elisabet V. Sandnes, chef for Bæredygtighed i Færch Group (tv.), Lars Gade Hansen, adm. direktør, Faerch, Thomas Drustrup, adm. direktør, Plastindustrien og Christina Busk, miljøpolitisk chef, Plastindustrien.

Plastindustrien deltog ved åbningen af Faerchs nye plastgenanvendelsesanlæg i Holland. Det nye anlæg kan håndtere 60.000 tons plastaffald.

Del:

Torsdag d. 18. april åbnede Faerchs nye fuldskala plastgenanvendelsesanlæg i Duiven, Holland. Det blev markeret med et stort åbningsarrangement, hvor også Plastindustrien deltog. Den danske brancheforening var repræsenteret ved administrerende direktør Thomas Drustrup og miljøpolitisk chef, Christina Busk.

Lars Gade Hansen, adm. direktør, Faerch, bød velkommen til åbningen af det nye anlæg. Foto: Faerch Group.

Faerchs nye anlæg er blevet døbt CIRREC – der står for CIRcular RECycling – og er det første industrielle stor-skala PET-bakke-genanvendelsesanlæg i branchen.

Anlægget er et led i Faerchs ambition om at skabe øget cirkularitet inden for hårde fødevareemballager. CIRREC-anlægget er dimensioneret til at håndtere op til 60.000 tons post-forbruger-plastaffald.

Adm. direktør i Faerch, Lars Gade Hansen, siger:

– Hvert år sælges cirka 1,4 millioner tons hård emballage på det europæiske marked, hvor mere end 90% ender på lossepladser eller forbrændingsanlæg. Som en førende aktør på markedet producerer Faerch cirka 24 milliarder af disse enheder. Så længe vores værdikæde er lineær, bidrager vi til et stort affaldsproblem. I erkendelse af problemets omfang skifter vi gear for at accelerere cirkulariteten af vores egne produkter ved at investere tungt i genanvendelseskapacitet.

Der var stort fremmøde til arrangementet i Duiven, Holland. Foto: Faerch Group.

Lars Gade Hansen forklarer, at Faerchs produkter har en gennemsnitlig levetid på kun 8 dage, fra produktion til affald, hvilket er en skam, fordi PET er et materiale, der kan genanvendes til ny fødevareemballage gentagne gange. At det bliver kasseret efter kun at være blevet brugt én gang og ender på lossepladser og i forbrændingsanlæg, kalder han en ansvarsløs udnyttelse af ressourcer.

– Vi venter ikke på, at ‘andre’ rydder op efter os; det er ikke løsningen. Og vi ønsker ikke at stjæle materialer fra flaskerne i PET-strømmen. Vi skal tage ansvar for vores egen værdikæde og affaldsstrømmen fra PET-bakker. Derfor investerer vi i at skabe efterspørgsel på den type affald. Gennem vores genanvendelsesfabrik i Duiven producerer vi bakker af genanvendt PET for at sikre, at 3 milliarder af vores PET-emballager virkelig er cirkulære. Det er et afgørende skridt, men 3 milliarder udgør kun 4% af affaldsstrømmen i Europa – og 13% af vores egen –  så det er blot begyndelsen på vores forpligtelse til at være en del af løsningen på problemet. Derfor vil vi fortsætte med at investere i genanvendelseskapacitet i hele Europa for yderligere at skalere mod cirkularitet., siger han.

Faerchs nye genanvendelsesanlæg i Duiven, Holland. Foto: Faerch.

Demonstration af anlæg

Ved åbningen d. 18. april blev CIRRECs nye produktionslinje demonstreret. Med den nye linje tredobler Faerch sit output af recycled PET fra husholdninger klar til at blive anvendt til ny fødevarekontakt PET.

“Der sker meget inden for genanvendelse af plast i disse år og det går stærkt. Det er imponerede at se, hvad en virksomhed som Faerch gør for at øge genanvendelsen af plast fra vores husholdninger til den allerhøjeste kvalitet – nemlig materiale der kan komme i kontakt med fødevarer. Anlægget i Holland er et utrolig vigtigt skridt på vejen til en mere cirkulær brug af plastemballage,” siger adm. direktør i Plastindustrien, Thomas Drustrup.

Det nye anlæg med navnet CIRREC kan håndtere 60.000 tons plastaffald. Foto: Faerch Group.