Byggeriet af Danmarks største sorteringsanlæg indledes

Vinderen af Plastprisen i 2022, Quantafuel påbegynder nu byggeriet af Danmarks største sorteringsanlæg for plast. Spadestikket til anlægget, der har fået navnet Resource Denmark, blev taget sammen med Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen d. 20. september.

Del:

Den officielle byggestart blev fejret sammen med en række repræsentanter fra Resource Denmark. Repræsentanterne talte blandt andet ejerne af anlægget, Quantafuel ASA og Eurazeo SE. Ligeledes var lokale virksomheder, politikere, leverandører samt repræsentanter fra Esbjerg Kommune til stede.

– Med Esbjergs ambitioner om at være en bæredygtig energimetropol og et mål om at være CO2-neutral i 2030 er det fantastisk at kunne byde velkommen til en virksomhed, der har potentiale til at hjælpe med en af de mest essentielle klimaudfordringer. Med den nye teknologi kan vi sortere plastaffald korrekt, skabe værdi og vise den retning, vi som samfund gerne vil gå”, siger Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen

Quantafuels projektdirektør og formand for Resource Denmark, Erik Rynning, sagde i forbindelse med ceremonien:

– Der er et stort behov for sortering af plastaffald i Danmark, og vi er glade for, at vores anlæg kan bidrage til, at Danmark kan nå sine genanvendelsesmål. Sorteringsanlægget kommer til at kunne sortere op til 160.000 ton blandet plastaffald årligt til genanvendelse. Vi er taknemmelige for den støtte, vi har fået fra både Esbjerg Kommune, lokale virksomheder og samarbejdspartnere. Sammen kommer vi til at gøre en kæmpe forskel”.

Klar til udgangen af 2023

Der var også glæde at spore hos Martin Sichelkow, administrerende direktør for infrastruktur hos Eurazeos, et fransk investeringsselskab:

– Det er blot fire måneder siden, at vi indgik vores joint venture-aftale med Quantafuel, derfor glæder det os, at vi allerede har nået denne vigtige milepæl. Det er et betydeligt skridt på vejen for Danmark og regionen som helhed mod at omdanne plastaffald til en værdifuld ressource”.

Sorteringsanlægget forventes at være klar til brug ved udgangen af 2023. Ingeniørarbejdet, indkøb og konstruktionens af anlægget er Rambøll ansvarlig for. Projektets hovedentreprenør er virksomheden Jorton, og udstyret til sorteringen af plastaffaldet bliver leveret af Eggermann.

Når anlægget er færdigbygget, vil det beskæftige omkring 50 fuldtidsansatte. Efter etableringen af sorteringsanlægget vil projektet i Esbjerg også omfatte et pyrolyseanlæg, som er baseret på Quantafuels teknologi.