Klimaordfører på besøg hos Vink Plast: Jeg er stor fan af plast, men det skal være cirkulært

Rasmus Nordqvist (SF) foran Vink Plasts produktionsfaciliteter uden for Randers.

Plast fylder som bekendt meget både i den politiske debat og ved forhandlinger på Slotsholmen i disse år. Så for at kunne tage debatten på et mere oplyst grundlag havde SF’s klimaordfører, Rasmus Nordqvist, inviteret sig selv på besøg hos Vink Plast et par uger efter Folketingets afslutningsdebat.

Del:

Vink Plasts anlæg er knopskudt med årene, men har ligget på den samme matrikel siden 1968 og beskæftiger i dag 140 mennesker, de fleste i Randers, de øvrige i Lystrup og Lindø. Det sidste takket været en større leverance til vindmølleindustrien.

Foruden produkter til vindmølleindustrien, fødevareindustrien og byggeriet har Vink i en årrække solgt bl.a. akrylplader til skilte og interiørbranchen. Som i resten af branchen er udviklingen i Randers gået stærkt de seneste år, og i dag bliver akrylfraskæret genanvendt på den italienske fabrik Madreperla. Fraskæret bliver omstøbt til nye akrylplader, som Vink Plast forhandler på det danske marked under mærket Green Cast. Med andre ord; cirkulær økonomi i praksis.

Før 2017 blev Vinks 300 ton plastspild afsat til Kina via en trader. Men efter Kina droppede at tage imod de store mængder fra Europa, bliver Randersvirksomhedens plastrester nu afsat til genanvendelse på det europæiske marked. Og det passer godt til strategien om at genanvende mere og ikke mindst at have styr på, at samarbejdspartnerne lever op til samme standarder som Vink Plast.

– Vi tager ud og besøger modtagerne. Vi vil vide, hvad vores fraskær bruges til, siger Morten Grue Jakobsen, business unit director hos Vink.

Rasmus Nordqvist, der første gang blev valgt til Folketinget i 2015, har en baggrund fra Danmarks Designskole, hvor han bl.a. har arbejdet med plast.

– Jeg er stor fan af plast, men jeg vil gerne have det hen, hvor det er 100 procent cirkulært, som han sagde, da han blev vist rundt på fabrikken lidt uden for Randers.

Efterspørgsel på grønne produkter

Fra sin position som lovgiver i Folketinget lagde Rasmus Nordqvist ikke skjul på, at han har behov for, at der bliver lavet en omstilling hurtigere, end man gør i dag og spurgte til Vinks egen produktion.

– Jeg vil skyde på, at vi er på 20 procent genanvendt akryl (Green Cast, red). Der er vi nået til på to år, siger Jan Busk, Vinks QHSE- og CSR-manager.
Vink har introduceret en take-back-ordning på akryl. Med den kan de større kunder sende deres akrylrester tilbage til Vink, hvorefter de indgår i det loop, hvor fraskæret bliver til nye plader.

En del store detailkæder efterspørger i stadig højere grad grønne produkter. Og det er vigtigt, at forandringen bliver drevet af netop de større kæder, fordi de har den nødvendige skala, lyder det fra virksomheden i Randers. Jan Busk nævner, at den italienske producent af Green Cast – Madreperla i Milano – selv samler plastrester ind fra butikker i USA. Der er vi endnu ikke i Danmark.

Tilbage til strategien.

– Vi skal kunne yde en endnu bedre rådgivning, om produktet kan genanvendes, om produktet indeholder genanvendt materiale, og om hvad CO2-aftrykket er. Det er højt på vores strategiske agenda, siger Morten Grue Jakobsen.

Der er en bevidsthed om bæredygtighed i virksomheden, ligesom man kan mærke et træk i den retning fra kunderne, fortæller han. Det er også højt på politikernes agenda, og SF’s Rasmus Nordqvist understreger da også pointen om, at vi skal bruge plast, hvor det giver mening og lade være, hvor det ikke giver mening.

For eksempel er han glad for, at engangsplast er blevet reguleret ved lov og visse engangsplasttyper helt forbudt.

– Det er materialet simpelt hen for værdifuldt til, siger han.