Brugen af plast i byggeriet skal være grønnere

Simon Stig-Gylling (miljøfagleder i Dansk Byggeri – DI) og Christina Busk (miljøpolitisk chef i Plastindustrien) var godt tilfredse med udbyttet på workshoppen. Nu starter næste fase af projektet, hvor målet er at opføre en Planetary Plastic Pavillion.

Plastindustrien har iværksat et stort projekt for at fremme en mere grøn brug af plast i byggeriet. Et af de næste skridt er at bygge en Planetary Plastic Pavillon til en global arkitektkongres i år 2023, hvor København er værtsby.

Del:

Plastløsninger spiller en stor rolle i byggeriet. Desværre er der ikke nok opmærksomhed omkring plastens gode egenskaber ift. reduktion af energiforbrug og klimaaftryk samt mulighederne for øget genbrug og genanvendelse. 

Derfor har Plastindustrien været initiativtager til et stort projekt, som skal skabe synlighed og grobund for nye konkrete samarbejder inden for byggeriet.  

For at kickstarte indsatsen blev der før sommerferien afholdt en workshop i samarbejde med Dansk Byggeri – DI, som har sekretariatsrollen for et politisk nedsat sektorsamarbejde med fokus på øget genanvendelse af plast i byggesektoren. 

Stor interesse fra hele værdikæden

Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, er en af tovholderne på at udvikle projektet.  

Hun fortæller om workshoppen: 

– Vi oplevede rigtig stor interesse for at deltage i workshoppen. Her var hele værdikæden repræsenteret i form af producenter af byggematerialer, grossister, entreprenører, rådgivere, arkitekter og affaldsbehandlere.  

Christina Busk uddyber: 

– Deltagerne kom med værdifulde inputs om emner som fx indsamling, sortering og genanvendelse. Temaet øget brug af genanvendt plast i byggeriet fyldte også meget. Derudover fik vi vendt design af produkter til genbrug og genanvendelse samt andre cirkulære forretningsmodeller.  

Sektorsamarbejdet i regi af Dansk Byggeri – DI vil i den kommende tid arbejde videre med workshopdeltagernes indspark, mens nogle af idéerne bliver brugt til at realisere Plastindustriens vision om at bygge en Planetary Plastic Pavillion. 

Demonstrationsprojekt skal vises frem til global arkitektkongres

Men hvad er Planetary Plastic Pavillion for en størrelse?  

Målet er kort fortalt at få bygget et 1:1 demonstrationsprojekt, der skal vises frem til den globale kongres UIA World Congress of Architects, der i juli 2023 foregår i København.  

Kongressen er samlingspunkt for mange tusinde arkitekter, som interesserer sig for bæredygtighed og byudvikling. Dermed er det en oplagt platform til at vise, hvordan man på innovativ vis kan bruge grønne plastløsninger i byggeriet. 

For at skabe Planetary Plastic Pavillion rækker Plastindustrien nu ud til virksomheder, som kan bidrage med elementer til opførelsesfasen. Derefter bliver der igangsat en åben innovationsproces, hvor de bedste løsninger bliver udvalgt. 

Er du og din virksomhed interesseret i at deltage i forløbet? Så kontakt hurtigst muligt projektets tovholdere Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien (cb@plast.dk) eller Rasmus Grusgaard, innovationskonsulent i Plastindustrien (rg@plast.dk).