Drømmehuset blev et passivhus med PIR-isolering

Fordelene ved isolationsmaterialet PIR er så overbevisende, at Jonas Ejlertsen fra Bayer MaterialScience besluttede at vælge det som isolering af sit nye hus i Odense.

Del:

Da Jonas Ejlertsen og hans familie skulle bygge nyt hus, var det kun naturligt for dem at anvende det isoleringsmateriale, som han arbejder med til daglig. Det har resulteret i et lavenergihus på 155 kvadratmeter med PIR-isolering i væggene.

PIR er stift skum er lavet på basis af polyisocyanurat. PIR er et meget effektivt isoleringsmateriale, der gør det muligt at spare betydeligt på energien. Samtidig er det pladsbesparende, da det fylder mindre end andre isoleringsmaterialer, og det betyder, at der er mere plads til beboelse.

– I vores hus har vi brugt 190 mm PIR-isolering i væggene, og hvis vi havde brugt et andet isoleringsmateriale, ville vi have haft 8 kvadratmeter mindre gulvplads på grund af de andre materialers tykkelse, forklarer Jonas Ejlertsen.

Lever op til kriterierne for et passivhus

På baggrund af den effektive isolering lever huset op til kriterierne for et passivhus – et koncept som stammer fra Tyskland. Betegnelsen passivhus dækker over et hus, der opnår god totaløkonomi og godt indeklima ved et meget lavt energiforbrug. Ideen bag et passivhus er at bygge et hus, hvor der ikke er behov for traditionelle varme- og kølesystemer.

Varmebehovet er reduceret ved hjælp af merisolering, superlavenergivinduer og et mekanisk ventilationsanlæg med egen varmegenvinding, der sikrer en passende temperatur og et behageligt indeklima.

– Det har været meget vigtigt for os at sikre et godt indeklima, og her er PIR-isolering en afgørende faktor, fordi det ikke absorberer fugt, fortæller Jonas Ejlertsen.

Der bygges flere og flere passivhuse

Antallet af passivhuse er stærkt stigende, og selvom bygningskomponenterne er en smule dyrere, så er den forøgede investering hurtigt tjent ind i form af store besparelser på energiforbruget

– Med PIR-isolering i væggene har vi fået bygget vores drømmehus, som både har et lavt energiforbrug og samtidig er super flot”, fortæller Jonas Ejlertsen.

PIR-skum udmærker sig samtidig ved at kunne tåle høje temperaturer og have en relativ lav brændbarhed.

PIR isolering passivhus

Passivhuset under opførsel.