Ny isolering nedbringer energiforbruget markant

Bayer MaterialScience i Otterup har i samarbejde med en norsk virksomhed udviklet en ny unik isoleringsløsning, der ikke bare nedbringer energiforbruget i huse, men også reducerer byggeomkostningerne og skaber et større boligareal.

Del:

Af Asbjørn Lindsø, Plastindustrien

Bayer MaterialScience i Otterup har i samarbejde med den norske virksomhed Mjøsplast A/S udviklet et unikt isoleringssystem til bygninger, som både sparer tid, omkostninger, materialer og ikke mindst energi. Opfinderen bag det revolutionerende system, Per Knut Mølstad, har nu bygget sit eget hus ved hjælp af de nye “P-element” byggeblokke.

Starten på øget energieffektivitet

Resultatet af samarbejdet mellem Bayer MaterialScience og Per Knut Mølstad bidrager til at løse den globale udfordring med at nedbringe energiforbruget i bygninger.

– Vi har boet i huset siden november sidste år. I denne periode har det været meget koldt udenfor – helt ned til minus 22 grader. Den mængde energi, der kræves for at opnå en behagelig indendørs temperatur under disse forhold, er markant mindre end i traditionelle huse. Vi vurderer, at vores nye hus kun bruger en tredjedel den energi, det kræver at opvarme et traditionelt hus”, forklarer Per Knut.

Bygninger står for næsten 40 procent af verdens energiforbrug, og derfor er opfindelsen af polyuretan byggeblokkene værd at fejre. Nye EU byggeregulativer kræver, at nye bygninger skal bruge langt mindre energi, og P-elementer kan hjælpe med at løse dette problem – uden at prisen på huset bliver højere.

 

Fremtidens hus?

Per Knut Mølstads hus er et godt eksempel på et hus, som forbruger mindre energi og samtidig ikke koster ekstra at bygge. Det imponerende hus ligger i naturskønne omgivelser uden andre naboer end udkig til den lokale golfbane.

Man kan ikke se på huset, at det er blevet bygget med innovative P-elementer, og det er heller ikke til at vide, at huset netop på grund af denne polyuretan-byggeblok faktisk er mere rummeligt, end hvis det havde været bygget med traditionel isolering. P-Elementer er nemlig så tynde, at man kan udvide boligarealet med et ekstra værelse.

Vidunder byggeblokken P-Element

P-element byggeblokkene er varmeisolerende byggeelementer, som er fremstillet af to 25 mm tykke vandtætte finerplader. Hver blok har en størrelse på kun 30×25 cm, hvilket gør dem lette at samle. Det betyder samtidigt, at byggetiden, affaldsmængden og transportudgifterne reduceres. Ifølge Göran Bergström fra Bayer MaterialScience er det en sand win-win situation.

MjøsElement, som producerer P-element i samarbejde med Per Knut Mølsteds Mjøsplast, har store forventninger til det nye polyurethan byggeblokssystem og har allerede fået betydelige nye ordrer fra begejstrede kunder.

– Vores kunder er meget tilfredse teknisk, økonomisk og komfortmæssigt. Interessen er entydigt positiv, afslutter opfinderen bag P-element Per Knut Mølsted.