Sexlegetøj, plast og kemi – er der ftalater i din dildo?
Danskerne køber sexlegetøj i stor stil, men kan du være sikker på, at der ikke er farlig kemi i dildoen eller vibratoren? Risikoen er minimal, viser undersøgelser. Vil du alligevel være på den sikre side, så gå efter produkter med certifikatet ”Sikkert Sexlegetøj”. Og husk at pris og kvalitet hænger sammen – også når vi taler om sexlegetøj.
Danskernes forbrug af sexlegetøj er i de senere år eksploderet. Er stor del af disse dildoer og vibratorer er fremstillet i plastic. Desværre finder tests ind imellem sexlegetøj, der er blødgjort med en type af ftalater (staves også “phthalater”), som er mistænkt for at have hormonforstyrrende effekter.
Af en rapport fra Miljøstyrelsen fremgår det, at det er helt uden sundhedsfare at anvende sexlegetøj ved normal brug lige meget hvilket materiale, legetøjet er i. Ved ”normal brug” forstår Miljøstyrelsen en gang om ugen. Rapporten nævner dog også, at der for nogle dildoers vedkommende er en mindre risiko for især gravide og ammende ved mere end en times dagligt brug.
Der er imidlertid ingen grund til panik uanset i hvilket omfang, du gør brug af din dildo eller vibrator. Du har nemlig rig mulighed for at købe sexlegetøj i plast, som er fuldstændig ufarligt at hive op af soveværelsesskuffen, når lysten melder sig. Du skal blot se dig en smule for, når du handler sexlegetøj i butikken eller online.
Kig efter certifikatet ’Sikkert sexlegetøj’
Flere og flere forhandlere er begyndt med en offensiv markedsføring af sexlegetøj, som er fremstillet, så produkterne er helt uden sundhedsrisiko for dig som forbruger.
Fornylig har danske forhandlere på markedet tilmed selv taget initiativ til en certifikatordning, der netop har til formål at give dig ekstra sikkerhed som forbruger.
Ordningen hedder ’Sikkert Sexlegetøj’, og når du ser certifikatets logo på fx en hjemmeside, så kan du være sikker på, at der ikke bliver solgt produkter med potentielt hormonforstyrrende effekter. På ordningens hjemmeside finder du også en længere liste over producenter, der har skrevet under på, at de overholder kravene for at få certifikatet.
Pris og kvalitet hænger sammen
Ftalater bruges til at blødgøre plasttypen PVC. Der findes forskellige slags ftalater til forskellige formål, og det er ikke dem alle, der vurderes at have skadelige effekter.
De potentielt problematiske ftalater, som dukker op i tests af sexlegetøj, er som godt som udfaset i industrien i Europa og vil fra 2015 kun kunne bruges med en helt særlig autorisation. Ftalaterne er dog stadig i anvendelse udenfor EU, og importen af produkter med disse ftalater ind i EU er tilladt.
Vil du alligevel være på den sikre side, så er en god grundregel – udover at holde øje med Sikkert Sexlegetøjs certifikat – at fravælge billigt sexlegetøj produceret udenfor Europa. Også selvom det europæisk producerede legetøj måske er dyrere. Pris og kvalitet hænger tit sammen, og det gælder også for sexlegetøj.
Sexlegetøj indeholder i øvrigt aldrig bisphenol A.
Miljøstyrelsen lancerede i november 2019 kampagnen ”Gå efter god kemi” i samarbejde med Plastindustrien og en række øvrige medlemmer af Kemikalieforum. Kampagnens formål er at sætte fokus på skadelige kemikalier i produkter, som kan købes i netbutikker uden for EU’s grænser.