Debat: Ingen vindere i en krig mod plast

1,5 g plast rundt om en agurk øger dens holdbarhed med 14 dage. Det er blot et af mange eksempler på, hvordan plast bidrager positivt til miljø og klima.

I Plastindustrien siger vi JA TAK til reel grøn omstilling og dialog. Vi siger til gengæld nej tak til plasthetz og misforståede miljøhensyn. Det er budskabet i et debatindlæg af Thomas Drustrup, der var i Jyllands-Posten i weekenden.

Del:

Nedenstående er bragt som debatindlæg i Jyllands-Posten 23. juni 2018.

Vidste du, at plastemballage mindsker vores madspild markant? F. eks. kan 1,5 g plast rundt om en agurk øger dens holdbarhed med 14 dage.

Vidste du, at under 5 pct. af en fødevares miljøbelastning stammer fra dens emballage? Langt hovedparten af miljøbelastningen stammer fra produktion og transport.

Vidste du, at den lette plastemballage mindsker CO2-udslippet fra transporten af fødevarer? F. eks. vil en lastvogn med pastasauce emballeret i plast i stedet for i glas kunne transportere end tredjedel mere pastasauce for den samme mængde CO2.

Måske vidste du dette – men det vil næppe være på baggrund af de historier om plast, som lige nu dominerer i medier og på sociale medier. Her er billedet af plast nemlig kritisk som aldrig før, og fra flere sider blæses der ligefrem til krig mod plast.

Målet for mange bliver at undgå materialet – og særligt emballagen har en tendens til at havne i skudlinjen.

Miljø og klima taber, hvis vi fjerner plasten

Der er bestemt globale udfordringer med forkert brug og dårlig håndtering af plast. Plast i havet og naturen er et problem, vi ikke skal acceptere, ligesom vi skal øge vores genanvendelse markant, så vi får det maksimale ud af plastens ressourcer.

Men hvis vi bare fjernede plasten eller reducerede forbruget markant, ville miljø og klima stå tilbage som de store tabere. Også når det kommer til emballage. De løsninger, der er, skal findes i dialog.

Derfor er der heller ingen vindere i den krig mod plast og plastemballage, som vi kan se bliver indledt fra flere sider netop nu.