Danskerne vælger madspild frem for plastemballage

Selina Juul, stifter af Stop Spild Af Mad, mener, at det er vigtigt at huske på emballagens evne til at forlænge fødevarens holdbarhed.

I de sidste par år har der været stor fokus på at udskælde plast som den helt store synder, når det kommer til negative klimapåvirkninger. Og vi skal bestemt være opmærksomme på de udfordringer, der er. Men når to tredjedele af danskerne vil undgå plastemballage, selvom dette fravalg resulterer i et markant større madspild, så er vi kommet på den forkerte side af fakta.

Del:

Af Christina Busk, miljøpolitisk chef hos Plastindustrien, og Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand, Stop Spild Af Mad.

Madspild står højt på listen over de helt store CO2-syndere. Og de danske husholdninger står ifølge Miljø- og Fødevareministeriet for den største andel af det samlede danske madspild med hele 260.000 ton pr. år – mad, som kunne være blevet spist.

Produktionen af den emballage, der får madvarerne til at holde længere, tæller kun omkring 5% af en madvares samlede miljøbelastning, hvor produktionen af selve fødevaren står for de resterende 95%.

Det vil altså gøre en meget større forskel på klimaet at fokusere på madspildet end på emballagen – til gavn for både klimaet og danskernes pengepung.

Men dette faktum bliver desværre overdøvet af den offentlige debat om plast, hvor vi hurtigt overser plastens mange fordele og i stedet hæfter os ved udfordringerne.

En smule emballage gør en stor forskel

En ny undersøgelse foretaget af Plastindustrien viser, at 66% af danske forbrugere i nogen eller høj grad vil fravælge plast, selvom det betyder lavere holdbarhed på deres fødevarer.

Fx holder en agurk sig kun saftspændt i tre dage uden emballage, men helt op til 14 dage med bare 1,5 gram plastemballage.

Vi skal altid være opmærksom på, hvordan vi håndterer værdifulde ressourcer, og at vi sørger for at genbruge og genanvende alt fra plast til pap og glas på bedste vis. Men det er her vores største udfordring er: nemlig at ændre vores brug-og-smid-væk-kultur. Løsningen er ikke at fjerne plast fra vores liv, for så mister vi alle de gode egenskaber.

Emballagen skal være mere bæredygtig

I Plastindustrien udvikler vi hele tiden mere bæredygtig emballage, der designes på en måde, så den kan genanvendes. Men designprocessen kan ikke stå alene. Vi skal også blive bedre til at fokusere på indsamlingen og sorteringen af plast i Danmark.

Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, fremhæver, at branchen har rigtig meget fokus på at designe emballagen, så den nemmere kan genbruges og genanvendes.

Det kræver politiske ambitioner at udvikle og implementere bedre og mere bæredygtige sorteringsteknologier såsom forslaget fra Plastindustrien om digitale vandmærker, hvor genanvendeligheden belønnes.

Og ikke mindst kræver det også, at danskerne bliver endnu mere opmærksomme på ikke at smide plast ude i naturen.

Vi må ikke glemme, at emballagen hjælper markant med at bekæmpe madspild. Derfor skal vi alle blive klogere på plastens muligheder frem for kun at fokusere på udfordringerne.

Med korrekt sortering kan vi alle sørge for, at så lidt plast som muligt ender i forbrændingsovnen eller naturen. Og at vi gør brug af al den gode mad, som vi producerer – inden det ender i skraldespanden.

Ovenstående debatindlæg er bragt af bl.a. Frederiksborg Amts Avis, Sjællandske og Nordvestnyt.