Parat til skolestart: Køb gode madkasser i plast uden problematisk kemi

madkasse kemi plast

Sommerferien er ovre, og derfor er det igen blevet tid til at smørre madpakker. Måske skal du derfor også købe en ny madkasse til dig selv eller et familiemedlem. Her er madkasser af plast et både sundhedsmæssigt og praktisk sikkert valg.

Del:

Kan madkasser indeholde ”farlig” kemi som ftalaterbisphenol A eller polyfluorerede stoffer?

Det er et spørgsmål, som vi i Plastindustriens sekretariat ofte modtager fra almindelige forbrugere. De er blevet usikre efter at have læst endnu en artikel i avisen om hormonforstyrrende kemi i forbrugerprodukter.

I disse uger starter vores børn igen i skole efter sommerferien, og mange står måske overfor at skulle købe nye madkasser. Derfor tænkte jeg, at det ville være oplagt at skrive lidt om madkasser, plast og kemi.

Strenge krav for plast med kontakt til mad

Plast er et praktisk, let og holdbart materiale, der bruges til et utal af forbrugerprodukter – også madkasser. Langt de fleste madkasser, som du kan købe i Danmark, er lavet af plasttyperne polyethylen (PE) eller polypropylen (PP).

PE og PP er gode og sikre valg, da de er fri for ftalaterbisphenol A (BPA), polyflourerede stoffer eller andet, der ofte omtales som ”problematisk kemi”.

Madkasser er beregnet til at komme i kontakt med – ja mad.  Derfor er der strenge krav til kemi og til afsmitningen af plasten til rugbrødsmadderne og grøntsagerne i madkassen. Både råvareproducenten og den virksomhed, der fremstiller madkassen, skal kunne dokumentere, at EU’s regler om plast, kemi og fødevarekontakt er overholdt.

Hvis madkassen er importeret fra lande uden for EU, er det importøren, fx supermarkedet eller isenkræmmeren, der skal sikre sig, at EU-reglerne overholdes. Det er Fødevarestyrelsen, der i praksis skal sikre, at reglerne bliver håndhævet.

Tilsætningsstoffer er risikovurderede af eksperter i EU og må ikke være til skade for din sundhed eller miljøet i de mængder, som indgår i plasten. Især når det gælder plast, som kan komme i kontakt med fødevarer, er lovkravene høje.

Køb en europæisk produceret madkasse, der er beregnet til at være madkasse

Når du køber en madkasse i både plast og andre materialer, skal du være sikker på, at den er beregnet til fødevarekontakt.

Det er som regel ikke et problem, da en madkasse i sin udformning og mærkning vil signalere, at den er beregnet til at komme i kontakt med fødevarer. Ofte vil der også være et ”glas og gaffel”-symbol trykt i bunden af madkassen.

Et andet godt råd er også at købe lokale/europæiske plastprodukter frem for måske at købe et ekstra billigt alternativ via en af de populære online-butikker som f.eks. Wish.com, der primært forhandler asiatisk fremstillede produkter.

Det kan som sagt godt være, at den kinesiske madkasse er billig, men erfaringen viser desværre, at det ikke er altid, at vores stramme lovgivning om fremstilling af forbrugerprodukter bliver overholdt uden for EU.

Så mit råd er at vælge en europæisk produceret plastemballage til dine børns madpakke, som er egnet til fødevarer. Her er madkassen af plast et godt og sikkert valg.