Dansk gennembrud kan føre til øget genanvendelse af PUR

Pur i en hånd
Foto: Teknologisk Institut

Teknologisk Institut oplyser, at er lykkedes for danske forskere at nedbryde PUR til dets oprindelige byggesten. Gennembruddet kan potentielt føre til øget genanvendelse af PUR. Nyheden skaber glæder hos Rasmus Grusgaard, der er sekretær for Plastindustriens PUR-sektion.

Del:

Danske forskere, specialister og industripartnere har gennem de sidste to år samarbejdet om at udvikle en holdbar metode til at genanvende polyurethanplast (PUR) i regi af projektet RePURpose.

Det er et uerstatteligt materiale i mange produkter som for eksempel skosåler, madrasser, isoleringsmateriale og som komponenter i vindmøller, fly og medicinsk udstyr.

Partnere har insisteret på at finde en løsning

I laboratoriet er det lykkedes at udvikle en metode til at nedbryde PUR-plast til dets oprindelige byggesten, såkaldte aminer og polyol-fraktioner.

– Vi er meget begejstrede for det her gennembrud, som også har vakt opsigt internationalt. Det skyldes, at PUR-plast længe har været en hovedpine, når det kommer til genanvendelse. Men en række industripartnere er gået sammen og har insisteret på at finde en bæredygtig løsning. Det er rosværdigt og viser, hvor langt vi kan komme ved at samarbejde på tværs, fortæller Anders Lindhardt fra Teknologisk Institut, der er leder af projektet RePURpose.

Glæde i industrien

Plastindustriens innovationskonsulent Rasmus Grusgaard, der også er sekretær for Plastindustriens PUR-sektion, tager også positivt mod nyheden:

– RePurpose er et rigtig spændende projekt, som både den danske og europæiske polyuretanindustri følger nøje. Polyuretan er et holdbart og alsidigt materiale, der bruges i alt fra fjernvarmerør, og vinduer til skosåler og skumgummimadrasser. I modsætning til mange andre plastmaterialer, der blot kan smeltes om, skal PUR skilles ad kemisk og indgå i ny råvare. Det er de ved at få styr på i RePurpose projektet.

Store klimagevinster ved genanvendelse af PUR-plast

Hvis det lykkes at genanvende PUR fremtiden, er der potentielt store klimagevinster. Dels spares de store mængder olie, der anvendes til produktion af ny plast, og dels reduceres CO2-udledningen, idet plasten ikke længere vil blive afbrændt til energiudvinding.

Samtidig udgør den nye metode et grønt alternativ til teknologier, der tidligere er demonstreret. Det skyldes, at den kemiske genanvendelse i dette tilfælde finder sted ved relativt lav temperatur og med anvendelse af brint, som kan produceres bæredygtigt, for eksempel ved elektrolyse af vand.

RePURpose er støttet af Innovationsfonden og er et samarbejde mellem Teknologisk Institut og Aarhus Universitet samt industripartnerne Dan-Foam ApS, ECCO Sko A/S, Logstor A/S, Tinby A/S, PLIXXENT A/S og H. J. Hansen Genindvindingsindustri A/S.

Projektet afsluttes i 2022.

konferencen Polymer21 den 3. november vil Anders Lindhardt fra Teknologisk Institut fremlægge de foreløbige resultater.