Elever vandt 1. plads i opfinderkonkurrence: Filter i vaskemaskine skal fange mikroplast

Tre elever fra 6.a på Skibet Skole vandt 1. pladsen i opfinderkonkurrencen Projekt Edison og 10.000 kr., da de var til Danish Entrepreneurship Award 2018. Med i dommerpanelet var Plastindustriens uddannelseskonsulent Jo Dietrich.

Del:

6700 innovative unge var torsdag den 15. november samlet til en dag fyldt med gåpåmod og kreative idéer til Danish Entrepreneurship Award 2018.

Skibet Skole havde sendt gruppen Deo Patriae Amicis til Fredericia til at pitche deres idé i landsfinalen i Projekt Edison. Gruppen kunne glade og stolte sætte næsen mod Vejle med en 1. plads i bagagen.

Filter i vaskemaskine fanger mikroplast

Det var tre meget glade elever, der kunne gå på scenen og modtage 1. pladsen i Projekt Edison. Signe Clausager Bak, Maja Levin Thomasen og Carla Limå Holm kunne næsten ikke få armene ned, da de kom ned fra scenen efter store klapsalver fra salen:

– Lidt overvældende, vi ryster over hele kroppen. Det var overvældende at stå på scenen foran alle de mennesker. Vi har lavet et filter, man sætter i trævlesien på en vaskemaskine, så den opfanger al mikroplast, inden det ryger ud i havet. Vi vil videreudvikle på filteret, så vi også kan lave et, der opfanger slam. Vi har lært at arbejde meget bedre samme. Vi er kommet meget tættere på hinanden igennem det her forløb. Vi har lært at fremlægge for andre og at være stolte af os selv, siger pigerne.

Plastindustrien med i dommerpanelet

Med i dette års dommerpanel var Plastindustriens uddannelseskonsulent Jo Dietrich, og hun lægger ikke skjul, at opfinderkonkurrencen er et vigtigt middel for at få flere elever til at interessere sig for teknologi og plastfaglige emner.

Jo Dietrich fortæller:

– Formålet med konkurrencen er ikke nødvendigvis at opfinde noget genialt og nytænkende, men at træne de unge allerede i folkeskolen, i at tænke og handle innovativt – både for deres egen skyld og for samfundets skyld. Grundlæggende er innovation både sjovt og lærerigt; man lærer nyt på en måde, der skaber ejerskab til emnet, og om man lærer hinanden bedre at kende via det stærke samarbejde på tværs af klasser og fag.

Hun fortsætter:

– For samfundet og for industrien er det særdeles vigtigt at fange de unges interesse for teknologi og viden om plastfaglige emner såsom mikroplast, plasten positive egenskaber og genanvendelsesmuligheder. Endvidere lærer opfinderkonkurrencen de unge at tænke selvstændigt og tage initiativer – kompetencer som ofte fremhæves af industrien som prisværdige. Derfor vil vi selvfølgelig gerne understøtte Projekt Edison.

Projekt Edison:

Projekt Edison er en opfinderkonkurrence for elever i 6.-7. klasse, som i år har arbejdet med idéer inden for ”Grøn omstilling”. Ca. 12.000 elever har deltaget, og de lokale vindere er med til landsfinalen på Danish Entrepreneurship Award. Præmiesponsor er Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

Danish Entrepreneurship Award 2018 er arrangeret af Fonden for Entreprenørskab i samarbejde med Fredericia Kommune, og er en del af Global Entrepreneurship Week Denmark.